Ryugu-asteroidin sisuksissa esiintyi sen nuoruudessa suolavettä
Läpimitaltaan 900-metrinen Ryugu tarjoaa kurkistuksen varhaiseen aurinkokuntaan. Japanilaisyliopisto raportoi asteroidinäytteestä löytyneen jäämiä, jotka kielivät muinaisesta suolavedestä.
Asteroidin kiviaineksesta löytyneet esiintymät sisältävät soodaa, ruokasuolaa ja natriumsulfaatteja. Ne vihjaavat Ryugun aineksessa olleen muinoin myös vettä, johon mineraalit olivat liuenneet.
Arvioiden mukaan Ryugu on palanen aikoinaan suurempaa kappaletta. Emokappale muodostui noin 4,5 miljardia vuotta sitten eli heti aurinkokunnan syntymisen jälkeen.
Uusi kappale kuumeni radioaktiivisten aineiden hajoamisen vaikutuksesta, ja sen sisuksissa saattoi olla otolliset olosuhteet sulan veden esiintymiselle.
“Nämä kiteet kertovat meille, miten nestemäinen vesi hävisi Ryugun emokappaleesta”, selittää Toru Matsumoto Kioton yliopistosta.
“Hypoteesimme mukaan halkeamat päästivät suolaveden avaruuteen, kun emokappale viileni. Neste saattoi joko haihtua tai jäätyä, ja löytämämme suolamineraalit ovat jääneet jäljelle”, hän jatkaa.
Tutkimusryhmä uskoo, että samantyyppisiä mineraaleja löytyy liuenneina myös Ceres-kääpiöplaneetan pinnan vaaleina pilkkuina tunnetuista suolaesiintymistä sekä aurinkokunnan jääkuiden pinnanalaisista valtameristä.
Aiheesta lisää Kioton yliopisto (englanniksi)


Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna
Liity jäseneksi