Kaukaisimmasta tunnetusta galaksista havaittiin happea
Happilöytö 13,4 miljardin valovuoden takaa yllätti Sander Schouwsin ja muut tutkijat. Havainto viittaa, että galaksit kehittyivät alkuräjähdyksen jälkeen vielä nopeammin kuin tähän asti on ajateltu.
Chilessä sijaitseva Alma-teleskooppiverkosto on havainnut happea galaksista JADES-GS-z14-0.
Tämä galaksi on niin kaukana, että sen valolta on kestänyt 13,4 miljardia vuotta saavuttaa meidät. Näemme galaksin siis sellaisena aikana, jolloin maailmankaikkeus oli alle 300 miljoonaa vuotta vanha.
Löytö yllätti tutkijat, sillä hapen kaltaisia raskaita alkuaineita ei ole ajateltu ehtivän syntyä suuria määriä näin nopeasti. Raskaita alkuaineita paljastui yhteensä noin kymmenen kertaa odotettua enemmän.
"Kuin löytäisi murrosikäisen sieltä, missä odottaisi olevan vain pienokaisia", kommentoi Sander Schouws Leidenin observatoriosta.
“Tulokset osoittavat, että galaksi on muodostunut hyvin nopeasti ja myös ikääntymässä nopeasti. Tämä lisää todistusaineistoa siitä, että galaksien muodostuminen tapahtuu paljon odotettua nopeammin.”
Syntyessään maailmankaikkeus koostui pääasiassa vedystä ja heliumista. Happea sekä muita raskaita alkuaineita muodostuu tähtien sisuksissa. Niitä alkoi levitä suuremmissa määrin avaruuteen vasta kun ensimmäiset tähdet räjähtivät supernovina.


Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna
Liity jäseneksi