Tsuchinshan-ATLAS - tasan ei käy leveysasteiden onni

Keski-Euroopassa komeetta oli lauantaina selvästi korkeammalla kuin Suomessa, mikä näkyy kuvasaaliissa. Odotuksissa on pyrstötähden siirtyminen hämärätaivaalta tähtitaivaalle. 

"Sain pilviraosta muutamia kuvia", kertoo Gerald Rhemann, joka havainnoi pyrstötähteä Itävallassa lauantai-iltana. "Komeetta oli helposti näkyvissä paljain silmin."

Näin siis Keski-Euroopassa. Lauantaina pyrstötähti pilkisteli kotimaassa haastavan matalalla. Muutaman asteen korkeudella läpinäkyvyys oli verraten heikko. Valon pitkä matka ilmakehän läpi, taivaanrannan utu ja pilvet veivät veronsa.   

Tulevina päivinä ja viikkoina Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3) nousee korkeammalle, mikä tuo sen selvästi paremmin esiin. Toisaalta se myös jatkuvasti himmenee etääntyessään Auringosta.  

Kun Tsuchinshan-ATLAS kipuaa Suomessa ylemmäs se tulee luultavasti silti olemaan valokuvaajille kiitollinen kohde ja tähtiharrastajille etupäässä hieno kiikarikomeetta.

Etääntyminen Auringosta tarkoittaa tässä tapauksessa pyrstötähden nopeaa siirtymää tähtitaivaalle, jolloin se on paremmin nähtävissä ja kameralla pitempään valotettavissa. Todennäköisesti komeetan pää tulee erottumaan jonkin aikaa paljain silmin.   

Parin viikon takaiset näkymät komeettaan maapallon eteläisimmiltä leveysasteilta, kuten Namibiasta ja Chilestä saattavat jäädä parhaiksi. Näin kävi myös vuonna 2007 pyrstötähti McNaughtin (C/2006 P1) kanssa. 

Tänään Helsingissä komeetta on 7,5 asteen korkeudella klo 19.16 eli tunti auringonlaskusta.  Kohde laskee horisonttiin klo 20.21. Paras havaintoaika on joskus näiden välillä, mikäli kohde yhä erottuu matalalla taivaanrannassa.  

"Auringonlaskun suhteen laskettuna edellä mainitut arvot pätevät koko Suomessa aika hyvin", Veikko Mäkelä Ursan komeetat ja asteroidit -ryhmästä kertoo. "Esimerkiksi Oulussa komeetta on klo 19.03 eli tunti auringonlaskusta 7,3 asteen korkeudella ja se laskee klo 20.19."   

Idässä, kuten Joensuussa pyrstötähden laskuaika on noin 20 minuuttia aiemmin ja länsirannikolla, kuten Vaasassa reilut 10 minuuttia myöhemmin. 

"Komeetta on tänään sunnuntaina melko tarkalleen 20 astetta kirkkaasta Arcturus-tähdestä kello puoli kahdeksan suuntaan", Mäkelä neuvoo. 

Ursan Taivaanvahdin havainnot komeetasta
Komeetan havainnot Suomen kartalla