Suomalaistutkijan teoria pääsee testiin – Synnyttävätkö revontulet ääniä?
Hankasalmen observatoriolla aletaan metsästää revontulien synnyttämiä rätinöitä. Ilmiön olemassaolo on edelleen kiistanalainen, joten äänien havaitseminen olisi merkittävä löytö.
Jyväskylän Siriuksen observatorioon Hankasalmelle asennetaan ensi vuonna korkealaatuiset mikrofonit, jotka suunnataan ylöspäin ja suojellaan visusti säältä. EU-rahoituksella toteutettavassa hankkeessa yritetään selvittää, tuottavatko revontulet ääniä.
”Mikrofoneja on neljä, jotta voidaan tehdä kolmiomittausta ajoituksella. Silloin päästään laskemaan, mistä suunnasta ja miltä korkeudelta äänet ovat peräisin”, selittää tähtiharrastaja Arto Oksanen.
Oksanen arvioi, että laitteistolla pystytään paikallistamaan pistemäiset äänilähteet noin kilometrin säteellä. Revontulien äänistä on runsaasti havaintokertomuksia, mutta toistaiseksi hyvin vähän tieteellisiä todisteita. Yleensä ääniä kuvaillaan suhinoiksi tai rätinöiksi.
Suurimpana paradoksina on pidetty sitä, miten sadan kilometrin korkeudella maanpinnasta esiintyvät revontulet voisivat aiheuttaa ääniä, jotka olisivat havaittavissa nopeasti maanpinnalla.
Akustiikan emeritusprofessori Unto K. Laineen hypoteesin mukaan ääniä voi tietynlaisissa sääolosuhteissa syntyä paljon alempana, noin 70–80 metrin korkeudella. Niin kutsutussa inversiokerroksessa sähkövaraukset purkautuvat magneettikentän muutosten vaikutuksesta.
Laineen hypoteesi on kerännyt paljon kiinnostusta, mutta sitä ei ole pystytty todentamaan riippumattomilla havainnoilla. Tosin yrityksiäkään ei ole juuri tehty.
”On kiehtovaa ja ymmärrettävääkin, ettei mitään fysikaalista selitystä ole ollut. Olen löytänyt luonnosta ilmiön, jota ei ole ennen tiedetty”, Laine selittää.
Aiheesta lisää perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2018.