Steve-kaari osoittautui täysin uudenlaiseksi optiseksi ilmiöksi
Tänään maanantaina julkaistu tutkimus analysoi punaisen ja vaalean valon muodostamaa Steve-ilmiötä. Vaikka rihmamainen valoilmiö muistuttaakin revontulia, syntytapa vaikuttaa erilaiselta.
"Keskeisin päätelmämme on, että Steve ei ole revontuli", kuvailee tutkimusta johtanut Bea Gallardo-Lacourt Calgaryn yliopistosta. "Tiedämme siitä vain vähän. Se on mielenkiintoista, koska valokuvaajille ilmiö on ollut tuttu jo vuosikymmeniä."
Tutkijat päättelevät, että Steve syntyy kokonaan muunlaisessa ilmakehäprosessissa kuin revontulet. He kutsuvat sitä "taivaanhehkuksi" erotuksena revontuli-ilmiöistä.
Analyysi perustuu arkistoista löydettyyn Steve-havaintoon vuodelta 2008. Tuolloin satelliitti kulki suoraan maanpinnalta kuvatun Steve-kaaren yli ja mittasi samalla hiukkasia. Satelliitti ei rekisteröinyt lainkaan ionosfääriin törmääviä varautuneita hiukkasia, kuten revontulten syntyessä.
Steve-nimi on leikkimielinen lyhenne sanoista Strong Thermal Emission Velocity Enhancement. Ilmiö esiintyy Maan magneettikentässä eri alueella ja lähempänä päiväntasaajaa kuin revontulet. Steve-havainnot nousivat julkisuuteen vuonna 2016 Alberta Aurora Chasers -harrastajaryhmän kuvien myötä.
Ensimmäinen tieteellinen tutkimus Stevestä julkaistiin tämän vuoden maaliskuussa. Tänään Geophysical Research Letters -julkaisussa ilmestynyt tutkimus analysoi ilmiötä edelleen.
Tulevaisuudessa tutkijat haluavat selvittää, syntyykö Steven valo suoraan nopeista ioneista ja kuumista elektroneista ionosfäärissä vai onko ilmiön valo peräisin vielä korkeammalta yläilmakehästä.
Aiheesta lisää American Geophysical Union (englanniksi)