Paljain silmin näkyvä komeetta nousee iltataivaalle

Tsuchinshan-ATLAS ilmaantuu Suomessa matalalle iltataivaalle tällä viikolla. Pyrstötähti kohoaa joka ilta aina hieman korkeammalle, mutta samalla se muuttuu himmeämmäksi.

Komeetta Tsuchinshan-ATLAS (C2023 A3) tulee näkyviin vaalealle läntiselle iltataivaalle ehkä jo perjantaina 11.10. Epävarmuus johtuu siitä, että komeetan kirkkaus muuttuu jatkuvasti eikä sitä voida ennustaa tarkasti.

Arvioiden mukaan parasta havaintoaikaa on tuleva viikonloppu 12.–13.10., jos vain pilvet eivät estä komeetan näkymistä. Tsuchinshan-ATLAS sijaitsee tuolloin taivaalla Karhunvartijan kirkkaasta Arcturus-tähdestä alavasemmalle.

Komeetta on matalalla auringonlaskun puoleisella taivaalla, ja se laskee Auringon perässä horisontin taakse jo illalla. Pimeältä havaintopaikalta ja sään salliessa Tsuchinshan-ATLAS on mahdollista erottaa paljain silmin vielä ehkä parinkin viikon ajan.

Päivien edetessä pyrstötähti kohoaa jatkuvasti korkeammalle, ja se näkyy siksi tummempaa taivasta vasten ja laskee myöhemmin. Samalla sen kirkkaus kuitenkin himmenee.

Komeetan etsinnässä auttaa Ursan verkkosivujen tähtikartta ja mobiilisovelluksen tähtikartta, joihin molempiin Tsuchinshan-ATLAS on merkitty.

Myös mitkä tahansa kiikarit helpottavat komeetan löytämistä. Erityisesti komeetan himmeän pyrstön havaitseminen helpottuu kiikareiden avulla.

Kasvava Kuu saattaa hieman hankaloittaa loistollaan komeetan näkymistä, sillä täysikuu on 17.10. Kuu on kuitenkin matalalla ja eri suunnalla taivasta kuin komeetta.

Aiheesta lisää Ursa