Neljässä päivässä sumutäplästä kaunottareksi - näin komeetta kehittyy nyt Euroopassa
Tsuchinshan-ATLAS näkyy Tsekissä upeasti, mikä johtuu komeetan siirtymisestä hämärästä tähtitaivaalle. Suomessa sama kehitys tapahtuu viiveellä. Koska kohde himmenee, menossa on kilpajuoksu aikaa vastaan.
”Todella iso muutos”, Petr Horalek kuvailee pyrstötähden muodonmuutosta Tsekin taivaalla. Hän on tähtikuvaaja ja Euroopan eteläisen observatorion ESOn kuvalähettiläs.
”Komeetta laskeutuu joka päivä horisonttiin kymmeniä minuutteja myöhemmin kuin edellisenä päivänä. Myös pyrstö on nyt helposti näkyvissä kuunvalosta huolimatta!”
Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3) on etääntymässä sekä maapallosta että Auringosta, mikä aiheuttaa kohteen himmenemisen avaruudessa. Silti Horalek odottaa, että pyrstötähti tulee lähipäivinä Keski-Euroopassa entisestään kohenemaan.
Heikkenemistä kompensoi pohjoisella pallonpuoliskolla se, että kohde siirtyy sekä hämärätaivaalta tähtitaivaalle että horisontin udusta korkeammalle. Nämä tekijät parantavat merkittävästi ilmiön näkymistä, kuten oheisesta Tähdet ja avaruus -lehden kokoamasta kuvasarjasta näkee.
”Komeetan pyrstö on myös merkittävän pitkä”, Horalek sanoo. Suurin osa siitä on ollut aiemmin suuntautuneena kohti Aurinkoa, mikä on lyhentänyt sitä maapallolta tarkasteltuna. "Seuraavina päivinä tulemme näkemään pyrstöä komeasti sivulta ja pimeää taivasta vasten.”
Samalla on syntynyt epätavallinen vastapyrstö. Uusimmissa kuvissa komeetan pään alla erottuu kappale pyrstöä, joka näyttää osoittavan vastakkaiseen suuntaan. Erikoinen ilmiö johtuu meille päin avautuvasta katselusuunnasta ja pölyn kertymisestä komeetan ratatasoon.
”Komeetasta tulee lähipäivinä spektaakkeli Keski-Euroopan maaseudulla, kaukana kaupunkien valosaasteesta”, Horalek uskoo.
”Odotan, että Tsuchinshan-ATLAS on vielä noin kaksi viikkoa näkyvissä, vaikka se hitaasti himmenee.”
Suomessa myös tähtikuvaaja Matti Helin odottaa tulevaa. ”Aluksi komeetta oli alhaalla Auringon kajossa. Tämän viikon aikana se nousee ylemmäs ja näkyy paremmin tummempaa taivasta vasten”, Helin sanoo.
”Kuvat maailmalta ovat oikein lupaavia komeetan kirkkautta ajatellen. Kuu verottanee parasta terää, mutta loppuviikosta Tsuchinshan-ATLAS voisi olla myös kotimaassa oikeinkin hyvä kohde valokuvaajille.”
Silti myös himmeneminen on vääjäämätöntä. Menossa onkin kilpajuoksu aikaa ja pilviä vastaan.
”Arvelen, että tässä lokakuun 15.-16. päivien paikkeilla komeetan kirkkaus on magnitudissa 3, lokakuun 20. päivän kohdalla magnitudissa 4 ja kuun lopulla magnitudissa 6”, Veikko Mäkelä Ursan komeetat ja asteroidit -ryhmästä kertoo.
Magnitudiarvoja ymmärtää, kun ajattelee että 0 vastaa useimpia kirkkaimpia tähtiä ja 6 himmeimpiä paljain silmin näkyviä.
Yksi tekijä on häiritsevän kirkas Kuu, joka valaisee ilmakehää. Se sijaitsee onneksi vastakkaisella puolella taivasta ja matalalla.
”Kuu nousee nyt noin viikon verran samaan aikaan juuri ennen auringonlaskua. Täysikuu on 17. lokakuuta”, Mäkelä sanoo. ”Vasta lokakuun 21. päivän paikkeilla Kuun nousu alkaa myöhentyä.”
Taivaanvahdin havainnot (Tsuchinshan-ATLAS)
Petr Horalekin kuvasivut (englanniksi ja tsekiksi)