Komeetta on lauantaina illan hämärätaivaalla ja hyvin matalalla - näin löydät pyrstötähden

Pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS sijaitsee viikonloppuna haastavan matalalla länsilounaan ja lännen välillä. Komeettaa voi etsiä pimenevän iltahämärän aikaan.   

Vuoden odotetuimman pyrstötähden näkyvyys Suomessa alkanee tänään. Ensimmäisinä päivinä Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3) on hankalan matalalla.

Matalalla auringonlaskun suunnan horisontissa on pitkään valoisaa. Taivaanrannan utu ja mahdolliset ohuet pilvet heikentävät kohteen näkymistä.  

Havaintopaikaksi kannattaa valita esimerkiksi laajan peltoaukean tai ison järven ranta, josta voi katsoa esteettä länsilounaaseen ja länteen.

Komeetta on viikonloppuna pimenevän hämärätaivaan kohde. Lauantaina se laskee noin 1 tunti ja 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen horisontin alle. 

Mikä sitten on paras taktiikka pyrstötähden näkemiselle tänään 12. lokakuuta? 

1. Selvitä sääennuste. Onko omalla paikkakunnalla on selkeää tai lähes selkeää noin kello 19 maissa illalla? Jos ei ole, katso missä on lähin paikkakunta, jonne ennustetaan pilvetöntä.   

2. Selvitä auringonlaskun aika. Internetin hakukone, kuten vaikkapa Google palauttaa esimerkiksi hakusanoilla "auringonlasku Joensuu" heti oikean kellonajan. 

3. Etsiydy hyvälle havaintopaikalle. Ihanteellista olisi esteetön näkymä kaukaiseen länsilounaan ja lännen väliseen horisonttiin. Havaintopaikalla on hyvä olla viimeistään 30 minuuttia auringonlaskun jälkeen. 

4. Kiikarit mukaan. Kiikarit ovat tarpeen etsinnässä ja niitä voi käyttää Auringon jo laskettua.

5. Lataa kännykkään Ursan tähtikartta. Yksi mahdollinen apuväline on ilmainen "Ursan tähtikartta"-mobiilisovellus, johon komeetan paikka on merkitty. Huomaa, että mobiilisovellus näyttää enemmän tähtiä kuin hämärätaivas.     

6. Suotuisin ajankohta ilmiön näkymiselle lauantaina on noin tunti auringonlaskun jälkeen.

"Tuolloin komeetta on vielä 5 asteen korkeudella, mutta Aurinko on jo niin syvällä horisontin alla, että tähtiä on ilmestynyt esiin", Veikko Mäkelä Ursan komeetat ja asteroidit -ryhmästä kertoo. "Käytännössä noin 55-70 minuuttia auringonlaskun jälkeen lienee parasta havaintoaikaa."    

"Parhaiten komeetasta näkyy sen kirkas pää", Mäkelä sanoo. "Pyrstö on himmeämpi ja erottuu paremmin kiikareilla."

7. Milloin ei kannata enää etsiä? Kun lauantaina auringonlaskusta on kulunut enemmän kuin puolitoista tuntia, kohde on useimmilla havaintopaikoilla jo liian matalalla. Noin 1 tunnin 45 minuutin jälkeen pyrstötähti laskee horisontin alle koko Suomessa. 

8. Seuraavina päivinä komeetta nousee joka päivä korkeammalle, mutta toisaalta se myös alati himmenee. 

EDIT klo 20.20. Tarkennettu kohteen näkymistä.