Euclid-teleskoopin havaintojen käsittelyyn haetaan vapaaehtoisia

Galaxy Zoo on yksi tunnetuimmista avaruuteen liittyvistä kansalaistiedeprojekteista. Nyt sivuston kautta pääsee ottamaan osaa tieteentekoon Euclid-avaruusteleskoopin havainnoista.

Seuraavien kuuden vuoden aikana Euroopan avaruusjärjestön Euclid-teleskoopin odotetaan tuottavan sata gigatavua dataa päivittäin. Aineiston monipuolinen analyysi on valtava ponnistus.

Nyt alkaneessa yhteistyössä Galaxy Zoon kanssa sen käyttäjät saavat ruudulleen Euclidin kuvista poimitun galaksin. Heitä pyydetään tunnistamaan galaksin tyyppi, kuvakulma, yksityiskohtia ja mahdollisia erikoisuuksia.

Samaa kohdetta analysoi useampi käyttäjä. On silti täysin mahdollista, että ruudulle ilmestyvää galaksia ei kukaan ihminen ole nähnyt aiemmin.

Projektissa hyödynnetään myös tekoälyä. Käyttäjien tekemä luokittelu toimii opetusaineistona entistä tarkemman automatisoidun luokittelun kehittämisessä.

Galaxy Zoo -sivusto aloitti toimintansa vuonna 2007. Projektin kautta luokitteluihin on osallistunut jo yli 400 000 vapaaehtoista.

Pimeää ainetta ja pimeää energiaa tutkiva Euclid-avaruusteleskooppi laukaistiin avaruuteen heinäkuussa 2023. Ensimmäiset tiedekuvat julkaistiin marraskuussa. Euclidin rutiinihavainnot aloitettiin tämän vuoden helmikuussa. 

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)