Pimeää energiaa kartoittava mittalaite löysi lähes 3 000 mustaa aukkoa
Tutkijat ovat ilmoittaneet paljastaneensa valtavan määrän entuudestaan tuntemattomia mustia aukkoja. Läpimurron toivotaan lisäävän ymmärrystämme galaksien ja mustien aukkojen evoluutiosta.
Pimeää energiaa tutkiva DESI-mittalaite on havainnut 300 uutta keskimassaista musta aukko -kandidaattia sekä 2 500 aktiivista mustaa aukkoa.
Kaikki aktiiviset mustat aukot löytyivät kääpiögalaksien keskustoista. Tätä varten DESI-mittalaite tutki yhteensä 115 000 kääpiögalaksia.
Nykyisin tiedämme melko varmasti, että kaikilla Linnunradan kaltaisilla massiivisilla galakseilla on jättiläismäinen musta aukko ytimessään. Pienempien galaksien kohdalla asia on kuitenkin epäselvä.
Tähtitieteilijöiden kannalta olikin kiinnostavaa, että aktiivisia mustia aukkoja paljastui yli 2 prosentista tutkittuja kääpiögalakseja. Aiempien kartoitusten saama luku oli vain 0,5 prosenttia, joten merkittävä määrä mustia aukkoja on todennäköisesti ennen jäänyt havaitsematta.
Nyt tehdyn löydön toivotaan valaisevan sitä, miten kääpiögalaksien evoluutio ja mustien aukkojen kasvu ovat linkittyneet keskenään.
“Uusien kandidaattien runsaus auttaa meitä syventymään näihin mysteereihin lisäten ymmärrystämme mustista aukoista ja niiden keskeisestä roolista galaksien evoluutiossa”, uskoo Ragadeepika Pucha Utahin yliopistosta.
Myös kolmensadan keskimassaisen musta aukko -kandidaatin havaitseminen on valtava edistysaskel, sillä tätä ennen näitä harvinaisia kohteita tunnettiin vain 100–150 kappaletta. Yhtään varmaa keskimassaista mustaa aukkoa ei kuitenkaan vielä tunneta.
Suurin osa mustista aukoista on joko alle sadan tai yli miljoonan Auringon massaisia. Näiden ääripäiden väliin jäävät keskimassaiset mustat aukot ovat luultavasti jäänteitä maailmankaikkeuden ensimmäisistä aukoista, ja ne ovat saattaneet toimia siemeninä nykyisille supermassiivisille mustille aukoille.
Aiheesta lisää NOIRLab (englanniksi)


Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna
Liity jäseneksi