Linssittynyt kvasaari loistaa neljänä kopiona James Webb -teleskoopin kuvassa

Webb-avaruuskaukoputki on taltioinut painovoimalinssin monistaman kaukaisen kvasaarin. Kohteen ytimen supermassiivisen mustan aukon vinha pyörintä viittaa sen kasvaneen galaksiyhdistymisistä.

Kuuden miljardin valovuoden päässä sijaitseva RX J1131-1231 on yksi edustavimmista linssittyneistä kvasaareista.

Kvasaarit ovat kaukaisten galaksien ytimiä, joissa keskustan supermassiivisen mustan aukon kuumentama kaasu loistaa kirkkaampana kuin galaksin kaikki tähdet.

Painovoimalinssin virkaa toimittaa meidän ja kvasaarin välissä oleva ja kuvassa sinisenä pisteenä näkyvä galaksi. Se venyttää kvasaarin valon ympärilleen tuhnuiseksi renkaaksi sekä neljäksi läikäksi, joista yksi on erillään renkaan alaosassa.

Painovoimalinssit sallivat tähtitieteilijöiden tutkia kaukaisia kohteita, jotka muutoin olisivat liian himmeitä.

Kvasaarien röntgensäteilyn mittaukset antavat arvion niiden mustien aukkojen pyörimisnopeudesta. Tässä tapauksessa musta aukko näyttäisi pyörivän yli puolella valonnopeudesta.

Pyörimisen vauhti kertoo kuinka musta aukko on kasvanut. Jos se on pulskistunut pienistä, satunnaisista suunnista tulevista annoksista, tällä on jarruttava vaikutus.

Mikäli pimeä syöveri on saanut ainesta siihen törmänneistä galakseista, pyörimisnopeuden odotetaan olevan suuri. RX J1131-1231:n pyöriminen viittaa jälkimmäiseen kasvutapaan.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)