Kiinalaiset tutkijat arvelevat havainneensa kvarkkitähden synnyn
Voimakkaan purkauksen kolmiosainen rakenne viittaa kvarkkitähden syntyyn. Tällä hetkellä ei tunneta yhtään kvarkkitähteä, joten sellaisen löytyminen olisi merkittävä tapaus teoreettiselle astrofysiikalle.
Kiinalaiset tutkijat arvelevat nähneensä ensimmäistä kertaa kvarkkitähden synnyn. Kyseessä on hypoteettinen tähtityyppi, sillä yhtään kvarkkitähteä ei ole varmuudella vielä havaittu.
Teorioiden mukaan kvarkkitähtiä voisi syntyä, kun neutronitähti romahtaa entistäkin tiiviimmäksi kohteeksi. Tällöin painovoima olisi niin voimakas, etteivät edes neutronit pysyisi enää kasassa vaan hajoaisivat kvarkkipuuroksi.
Nyt tähtitieteilijät havaitsivat voimakkaan purkauksen, jossa oli kolme erillistä huippua. Huippujen välissä oli kymmenien tai satojen sekuntien pituiset hiljaisemmat vaiheet.
Tutkimuksen tehneiden tähtitieteilijöiden mukaan paras selitys havainnolle on se, että tähti romahti ensin neutronitähdeksi ja sitten kvarkkitähdeksi.
Kvarkkitähden olemassaolon varmistuminen olisi erittäin merkittävä tapaus teoreettiselle astrofysiikalle. Kvarkkitähtien löytymistä on kuitenkin spekuloitu aiemminkin, ja myös tässä tapauksessa tarvitaan lisää analyysejä ennen kuin asiasta voidaan sanoa mitään varmaa.
Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)


Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna
Liity jäseneksi