Kasvavan tähden valoshow näkyy Webb-teleskoopin kuvissa

Nuori tähti imee itseensä kaasua ja suihkuttaa samalla ainetta navoiltaan avaruuteen Tauruksen tähdensyntyalueella. James Webb -teleskooppi on valottanut kohdetta kahdella infrapunakamerallaan.

Webbiltä oli aiemmin julkaistu lähi-infrapunassa kuvaavan NIRCamin otos tästä prototähdestä L1527. Nyt julkaistu kuva on otettu keski-infrapunalle herkällä MIRI-instrumentilla.

Kasvava tähti sijaitsee tiimalasimaisesti valaistun molekyylipilven kapeassa vyötärössä, piilossa ohuena tummana juovana näkyvän ainekiekon takana. Kiekosta ohjautuu kaasua tähteen ja samalla se suihkuttaa navoiltaan ainetta ulos avaruuteen.

Tiimalasikuvio on seurausta tähden syöksemän aineen törmäämisestä ympäröivään molekyylipilveen, josta tähti alun perin muodostui. Aiheutuva sekasorto estää samalla muiden tähtien muodostumisen.

100 000 vuoden ikäinen kohde on 0-luokan prototähti eli kaikkein aikaisin vaihe tähtien elämänkaaressa. Se ei vielä kehitä valmiiden tähtien tapaan energiaansa vedyn ydinfuusiolla. Tähden muoto, vaikkakin pallomainen, on myös epävakaa ja koostuu pienistä höttöisistä kaasun kertymistä.

Lopulta kaasun kertyminen nostaa tähden massaa ja tiiviyttä niin, että ytimen lämpötila nousee riittävästi ydinfuusion käynnistymiseen.

Myös tähden ympäristö puhdistuu, kun ainekiekko lopulta katoaa ja molekyylipilven kaasu puhaltuu avaruuden tuhansiin tuuliin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)