Hubble otti kuvan Andromedan galaksin himmeästä kiertolaisesta

Andromeda III on yksi useista suurta Andromedaa kiertävistä kääpiögalakseista. Se kiertää emogalaksiaan sen kiekon tasossa, mikä on aiheuttanut päävaivaa tutkijoille.

Naapurigalaksiltamme Andromedalta (M31) on tunnistettu useita kymmeniä sitä kiertäviä kääpiögalakseja. Kirkkain ja suurin on M110, jonka saa kuviin jo teleobjektiivilla.

Monet muut ovat pelkkiä himmeitä harvojen tähtien kokoelmia. Tällainen on Hubblen hiljattain kuvaama Andromeda III, joka alun perin huomattiin valokuvalaatoista 1970-luvun alussa.

Andromeda III:n tähdet ovat vanhoja eikä uusia enää välttämättä synny. Se on silti kolme miljardia vuotta nuorempi kuin pallomaiset tähtijoukot, jotka kuuluvat universumin vanhimpiin rakenteisiin.

Tutkijat ajattelevat tämän tyyppisten elliptisten kääpiögalaksien olevan jäänteitä jonkinlaisista kosmisista kohteista, jotka isommat galaksit hajottivat haloksi ympärilleen. Niiden kiertoratojen pitäisi siksi olla satunnaisia.

Andromeda III ja monet muut M31:n satelliittigalakseista kuitenkin kiertävät sitä sen kiekon tasossa.

Yksi selitys on, että nämä satelliitit saapuivat kiertoradoilleen yhtenä ryhmänä. Toisen mukaan ne olisivat jäänteitä ison galaksin törmäyksestä Andromedan nuoruudessa. Kumpikin näistä vaihtoehdoista, joita James Webb -teleskooppi parhaillaan tutkii, monimutkaistaisi galaksisynnyn malleja.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)