Nasa kehittää laserhitsausta avaruussovelluksia varten
Nasalla on melkoisesti ratkaistavaa, kun tavoitteena on rakentaa Kuun pinnalle avaruusaseman ja tutkimuksen infrastruktuuria. Yksi olennaisista haasteista liittyy hitsaamiseen avaruusolosuhteissa.
"Pitkän aikaa olemme käyttäneet kiinnikkeitä, niittejä tai muita mekaanisia tapoja pitää yhdessä avaruudessa kootut rakenteet", kertoo Andrew O'Connor Marshallin avaruuslentokeskuksesta.
"Alamme kuitenkin ymmärtää, että mikäli halutaan kestäviä liitoksia ja rakenteiden pysyvän yhdessä niitä Kuun pinnalla kootessa, saatamme tarvita avaruushitsausta."
Yhteistyössä Ohion valtionyliopiston kanssa toteutetussa projektissa testattiin laserhitsausta niin kutsutulla paraabelilennolla. Lentokoneen lyhytaikaisessa miltei vapaassa pudotusliikkeessä pystytään simuloimaan Kuun painovoimaa tai täyttä painottomuutta.
Lasersäteen avulla hitsaus suoritettiin tyhjiökammiossa paraabeliradalla lentäneen lentokoneen kyydissä. Pienennettyä painovoimaa pystyttiin luomaan aina 20 sekunniksi kerrallaan. 70 testisaumasta 69 saatiin hitsattua onnistuneesti, mikä on erinomainen tulos.
Avaruuslennoilla Nasa testasi hitsaamista viimeksi Skylab-avaruusasemalla vuonna 1973. Käynnissä oleva Artemis-ohjelma lisää tarvetta ja myös rahoitusta erilaisten rakennusteknologioiden kehittämiselle.
Näillä näkymin Kuun pinnalle suuntautuva Artemis III -lento koittaa loppuvuodesta 2026. Sen jälkeen Kuussa on tarkoitus käydä kerran vuodessa ja rakentaa sinne askel askeleelta infrastruktuuria avaruusoleskeluun, Kuun tutkimukseen sekä Kuun luonnonvarojen hyödyntämiseen.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)