Nuori maapallo saattoi pyöriä kyljellään

Uuden simulaatiotutkimuksen mukaan Kuun synnyttänyt törmäys saattoi kääntää muinaisen Maan pyörimisakselin 60–80 asteen kulmaan. Kallistus on huomattavasti suurempi kuin nykyiset 23,5 astetta ja lähellä kulmaa, jolla Uranus-planeetta pyörii.

Tutkimus aiheesta ilmestyi eilen Nature-julkaisussa.

"Todistusaineisto viittaa siihen, että jättiläistörmäys lennätti irti valtavan määrän ainetta, josta syntyi Kuu", kuvailee Douglas Hamilton Marylandin yliopistosta. "Aine synnytti aluksi kappaleiden renkaan, joka sitten tiivistyi. Tämä skenaario ei kuitenkaan toimi, mikäli Maan akselikulma oli nykyisellään."

Eniten tutkijoita kiehtoo Kuun radan taso, joka on noin viisi astetta vinossa Maan ratatasosta Auringon ympärillä.

"Tämä kallistus on hyvin erikoinen. Aiemmin sitä ei osattu selittää", Hamilton kertoo. "Nyt kuitenkin ymmärrämme, että maapallolla on ollut vieläkin dramaattisempi historia kuin on kuviteltu."

Törmäys tapahtui, kun Theiaksi nimetty noin Marsin kokoinen kappale osui protomaapalloon likimain 4,5 miljardia vuotta sitten eli vain parikymmentä miljoonaa vuotta aurinkokunnan synnyn jälkeen.

Aluksi maapallo pyöri erittäin nopeasti ja vuorokauden pituus oli vain kaksi tuntia. Mallinnuksen mukaan Kuu tiivistyi yhdeksi kappaleeksi vain 1/15-osan etäisyydellä Maasta nykyiseen verrattuna. Myöhemmin Kuu siirtyi vähitellen nykyetäisyydelleen. Ajan myötä Auringon painovoima käänsi myös Kuun voimakkaasti vinoa ratatasoa hiljalleen lähemmäksi Maan kiertoradan tasoa.

Kuun syntytörmäyksestä lisää Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 8/2016.