Tutkijat saivat viitteitä hiukkasfysiikan standardimallin rikkoutumisesta
Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat tehneet uusia havaintoja niin sanotun hiukkasfysiikan standardimallin mahdollisesta rikkoutumisesta. Malli selittää muun muassa sen, miksi alkeishiukkasilla on juuri sellaiset ominaisuudet kuin niillä tiedetään olevan.
Havainnot koskevat B-mesonin antihiukkasen hajoamista. Teorian mukaan tietyntyylisiä hajoamisia pitäisi tapahtua vain kerran sadassa tapauksessa, mutta Kaliforniassa sijaitsevan SLAC-hiukkaskiihdytinlaboratorion kokeissa niitä havaittiin selvästi useammin.
Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, ettei 1970-luvulla kehitetty standardimalli ole lopullinen teoria, sillä se ei selitä esimerkiksi pimeää energiaa tai gravitaatiota. Tämän takia etsitään myös hiukkasilmiöitä, joita teoria ei pysty selittämään.
“Tulos on erittäin kiinnostava, ja varmistuessaan se voi olla merkki standardimallin ylittävästä fysiikasta", uskoo Adrian Bevan Lontoon yliopistosta. Vielä tarvitaan kuitenkin enemmän havaintoja ennen kun voidaan sanoa varmasti, onko kyse todellakin standardimallin rikkoutumisesta vai pelkästä tilastollisesta vaihtelusta.
Aiheesta lisää STFC (englanniksi)