Suomalaistutkimus todistaa: yksi plus yksi on kaksi myös kosmologiassa
Tähtitieteilijät ovat selvittäneet, voiko kosmologisia etäisyyksiä laskea yksinkertaisesti yhteen. Tutkimuksessa mukana olleen Syksy Räsäsen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tässä on onnistuttu.
Normaalisti etäisyyksiä voidaan laskea yhteen koulumatematiikalla. Etäisyys pisteestä A pisteeseen C on yhtä suuri kuin etäisyys A:sta B:hen plus etäisyys B:stä C:hen, kun kaikki pisteet ovat suoralla viivalla.
Kosmologisten etäisyyksien tapauksessa tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Syynä on avaruuden mahdollinen kaarevuus ja epätasaisuus.
"Avaruuden olettaminen täysin samanlaiseksi kaikissa paikoissa ja suunnissa on eräs maailmankaikkeuden tutkimisen tukipilareita. Sen vakautta pitää testata tarkkaan", kertoo Räsänen Helsingin yliopistosta.
Maapallon ja eri kohteiden välisen etäisyyksien mittaaminen on tähtitieteessä arkipäivää. Selvästi vaikeampaa on mitata etäisyys jostakin muusta kohteesta, jossa emme ole. Onnistuakseen tässä tutkijat käyttivät hyväkseen galaksien painovoiman kykyä muuttaa valon kulkusuuntaa.
Tutkimuksessa ei lopulta löytynyt mitään merkkiä siitä, että avaruuden mahdollinen kaarevuus tai epätasaisuus näkyisi etäisyysmittauksissa. Näin ollen etäisyyksiä tosiaan voidaan laskea perinteiseen tapaan yhteen myös kosmologiassa.