Pimeä aine saattaa sittenkin vuorovaikuttaa normaalin aineen kanssa

Pimeän aineen ominaisuuksien selvittäminen on yksi modernin fysiikan suurimpia tavoitteita. Nyt tutkijat ovat esittäneet todisteita, jotka viittaavat pimeän aineen vuorovaikuttavan luultua monipuolisemmin.

Suurin osa maailmankaikkeuden aineesta on arvoituksellista pimeää ainetta, joka ei vuorovaikuta muuten kuin painovoiman välityksellä. Pimeän aineen hiukkaset eivät siis törmäile keskenään, eivätkä ne säteile tai heijasta valoa.

Hiljattain julkaistu espanjalainen tutkimus väittää kuitenkin löytäneensä todisteita, jotka viittaavat pimeän aineen hiukkasten olevan luultua aktiivisempia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kuutta äärimmäisen himmeää kääpiögalaksia. Ne sijaitsevat Linnunradan lähistöllä ja koostuvat pääasiassa pimeästä aineesta.

Espanjalaisten tekemien tietokonesimulaatioiden mukaan pimeän aineen ominaisuudet määräävät sitä, miten tähdet ovat jakautuneet näissä galakseissa.

Jos pimeä aine vaikuttaa vain gravitaation välityksellä, silloin tähtien pitäisi sijaita tiheämmin galaksien keskellä. Jos taas pimeä aine käyttää myös muita vuorovaikutuksen tapoja, silloin tähtien pitäisi olla jakaantuneena hieman tasaisemmin.

Tutkijat huomasivat, että jälkimmäinen malli sopii havaintoihin hieman paremmin. Tulos siis vihjaa, että pimeä aine vuorovaikuttaisi jollain muullakin tavoin kuin pelkän painovoiman välityksellä.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)