Merenalainen observatorio löysi äärimmäisen suurienergisen neutriinon

Kansainvälinen tutkijaryhmä on havainnut neutriinon, joka oli kolmekymmentä kertaa suurienergisempi kuin mikään aiemmin tutkittu neutriino. Löytö avaa uuden ikkunan äärimmäisten ilmiöiden tutkimiseen.

Tutkijoiden havaitsemalla hiukkasella oli energiaa noin 220 petaelektronivoltin verran. Peta-etuliite tarkoittaa miljoona miljardia.

Luvun suuruutta voi verrata siihen, että neutriinojen massa on elektronivoltin murto-osia. Hiukkasella oli siis noin triljoona kertaa lepomassansa verran liike-energiaa.

Löytö tarjoaa ensimmäisen todisteen siitä, että maailmankaikkeus tuottaa näin suurienergisiä neutriinoja. Samalla se avaa uuden ikkunan supernovaräjähdysten ja mustien aukkojen kaltaisten äärimmäisten ilmiöiden tutkimiseen.

Havainto tehtiin rakenteilla olevalla KM3NeT-observatoriolla. Löydöstä raportoitiin tällä viikolla ilmestyneessä Nature-tiedelehdessä.

“Tämä merkittävä havainto saavutettiin vain kymmenesosalla havaintolaitteen lopullisesta kokoonpanosta. Se demonstroi koelaitteiston suurta potentiaalia neutriinojen tutkimisessa”, toteaa Aart Heijboer KM3NeT-observatoriosta.

Vaikka neutriinoja on runsaasti maailmankaikkeudessa, niiden havaitseminen on vaikeaa, sillä ne vuorovaikuttavat aineen kanssa todella heikosti. Välimeren pohjalle rakennettavasta KM3NeT-observatoriosta tulee tämän takia lopulta yli kuutiokilometrin kokoinen.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)