Linnunrata vaikuttaa liian massiiviselta galaktiseen ympäristöönsä
Maailmankaikkeuden kehityksen mallintaminen supertietokoneiden simulaatioissa avaa yllättäviä näkökulmia. Tutkijatiimi pitää sellaisen perusteella Linnunrataa poikkeuksellisena galaksina.
Tutkijat tarkastelivat maailmankaikkeutta IllustrisTNG-projektissa lähes miljardin valovuoden kokoisessa kuutiossa. Galaksit muodostavat kosmologisiksi seiniksi kutsuttuja rakenteita, joiden molemmilla puolilla on paksut tyhjät onkalot.
Simulaation mukaan Linnunrata vaikuttaa olevan yllättävän massiivinen verrattuna kosmologisen seinänsä paksuuteen ja naapureihinsa. Kenties noin miljoonasosa simulaation galakseista on tällaisia suuria galakseja kosmologisen seinän ohuella alueella.
"Linnunrata ei ole erityinen tyyppinsä tai massansa osalta, mutta ympäristöönsä verrattuna se on", selittää Joe Silk tutkimusryhmästä.
"Täytyisi matkata kenties puolen miljardin valovuoden päähän, jotta samanlaisesta kosmologisesta seinästä löytyisi tällainen galaksi", hän arvioi.
Tutkijat myöntävät, että kyseessä saattaa olla myös harhakäsitys. Sellainen voisi johtua ympäristömme ominaisuuksista, joita ei vielä täysin ymmärretä.
Illustris on yksi suurimmista maailmankaikkeuden kehityksen mallinnusprojekteista maailmalla. Viimeisen 10 vuoden aikana alkuperäinen projekti ja sen TNG-jatko-osa sekä spin-off-projektit ovat tuottaneet suuren määrän kosmologisia tutkimuksia.
Aiheesta lisää Royal Astronomical Society (englanniksi)