Ruotsi valmistautuu historialliseen tapahtumaan - ensimmäinen rakettilaukaisu Pohjoismaista Maan kiertoradalle

Tulevat kiertoratalaukaisut ovat iso loikka niin Ruotsille, Pohjoismaille kuin koko Euroopalle. Tähän asti raketit on jouduttu laukaisemaan kauempaa, mikä lisää mutkia ja viiveitä eurooppalaisille yhtiöille.

”Suunnitelmissa on ensimmäinen kiertoratalaukaisu vuodelle 2025”, kertoo Esrangen laukaisukeskuksen Pavithra Manghaipathy juuri ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2024.

Ruotsin lapissa sijaitsevan Esrangen tavoitteena on tulevaisuudessa laukaista pienehköjä kantoraketteja, joilla viedään kiertoradalle maksimissaan tonnin massainen hyötykuorma. Avaruuskeskukseen on rakenteilla kolme uutta laukaisualustaa sekä niiden vaatimat rakettien ja hyötykuormien mittavat käsittelytilat.

Ensimmäinen Esrangesta laukaistava kantoraketti tulee olemaa eteläkorealaisen Perigee Aerospacen Blue Whale 1. Sen erikoisuus on, että kaksivaiheisen raketin ensimmäinen vaihe on suunniteltu laskeutumaan uudelleenkäyttöä varten.

Vuonna 2026 tavoitteena on lähettää maapallon kiertoradalle hyötykuormia myös selvästi suuremmalla yhdysvaltalaisen Firefly-yhtiön Alpha-kantoraketilla.

Kyseessä on historiallinen muutos, sillä tähän asti Esrangesta on kohonnut taivaalle vain niin kutsuttuja luotausraketteja. Vaikka tällainen raketti voi nousta korkealle, se putoaa takaisin maanpinnalle nopeasti, koska sillä ei ole paljonkaan nopeutta sivusuunnassa.

Ruotsin tulevista kiertoratalaukaisuista kerrotaan Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2024.