Maapallon energiatasapainoa mittaava EarthCARE-satellitti lähetti maistiaisen

Globaalien lämpötilojen ollessa nousussa planeettamme säteilytasapainon tunteminen on tärkeää ilmaston ymmärtämiseksi. Tehtävässä auttavaa EarthCARE-satelliittia valmistellaan käyttöönottoon.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn ja Japanin JAXAn yhteistyönä toteutetussa satelliitissa on neljä instrumenttia. Niiden keräämää dataa yhdistämällä tullaan merkittävästi edistämään tietämystämme pilvien, hiukkasten ja säteilyn vuorovaikutuksesta.

EarthCAREn havaintojen valmistelun edetessä se on ehtinyt lähettää esimerkin laajakaistaisen radiometrin ensimmäisistä mittauksista.

Laite on sikäli erityinen, että se tarkkailee kolmessa suunnassa. Nämä ovat viistosti eteen ja taaksepäin satelliitin kulkusuunnassa sekä suoraan alas. Järjestely auttaa mittaamaan tarkasti kuinka paljon sisääntulevaa Auringon energiaa heijastuu takaisin avaruuteen sekä kuinka paljon maan pinta samaan aikaan säteilee lämpöenergiaa.

Kuvassa vasemmalla näkyy radiometrin mittaama kaistale Espanjasta Pohjois-Afrikkaan yltävällä alueella 18. kesäkuuta, vain muutama tunti instrumentin käyttöönoton jälkeen. Väri ilmaisee takaisin heijastuvan Auringon energian määrän.

Tuona päivänä Algerian ylle kehittyneet ukkospilvet heijastivat voimakkaasti ja näkyivät siten punaisena, kun taas vähän heijastava meri näkyi sinisenä.

Yksityiskohtanäkymässä on eroteltuna radiometrin kolme kuvauskulmaa Algeriasta. Vähemmän säteilyä tulee kirkkaiden ukkospilvien varjoista, joista yksi on osoitettu nuolella.

400 kilometrin korkeudella kiertävän EarthCAREn on suunniteltu olevan käytössä ainakin kolme vuotta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)