Kiinan BeiDou-satelliittinavigointi toimii nyt kaikkialla maailmassa
Kiinan satelliittipaikannusjärjestelmä on avattu maailmanlaajuiseen käyttöön. Aiemmin BeiDou-järjestelmää pystyi käyttämään vain Itä-Aasiassa.
"BeiDou-järjestelmä on virallisesti siirtynyt globaaliin aikakauteen. Tästä lähtien, minne tahansa menetkin, BeiDou on aina kanssasi", totesi järjestelmän puhemies Chengqi Ran torstaina.
Toiminnassa olevia BeiDou-satelliitteja on nyt 33 Maan kiertoradalla. Niistä 19 laukaistiin tämän vuoden aikana. Uusia kolmannen sukupolven satelliitteja aiotaan laukaista seuraavan kahden vuoden aikana 11 kappaletta.
Osa niistä on keskikorkealla eli niin kutsutulla MEO-radalla, kuten GPS:n, Glonassin ja Galileon tekokuut. Osa on puolestaan GEO- ja GSO-radoilla, joilla ne tekevät yhden ratakierroksen vuorokaudessa.
Järjestelmän tarkkuudeksi Kiina ilmoittaa 10 metriä maailmanlaajuisesti ja 5 metriä Itä-Aasiassa. BeiDou on jo käytössä yli 6 miljoonassa ajoneuvossa Kiinassa ja se on myös useimmissa Kiinassa myydyissä älypuhelimissa.
Periaatteessa yksikin maailmanlaajuinen satelliittipaikannusjärjestelmä riittäisi lähes kaikkeen. Miksi ihmeessä sitten rakennetaan useita?
Poikkeustilanteissa järjestelmästä vastaava valtio voisi rajoittaa sen käytettävyyttä. Satelliittinavigoinnin merkittävä osa-alue ovat sotilassovellukset, joihin kuuluvat esimerkiksi risteilyohjusten ja ballististen ohjusten navigointi.
Tämä on johtanut siihen, että kymmeniä miljardeja euroja maksaneita rinnakkaisia satelliittinavigointijärjestelmiä on rakennettu useita ja uusia on tulossa. Tällä hetkellä maailmanlaajuisessa toiminnassa ovat BeiDoun lisäksi Yhdysvaltojen GPS ja Venäjän Glonass.
Euroopan unionin Galileon pitäisi päästä täyteen toimintaan 2020. Vain paikallisesti käytettäviä järjestelmiä ovat Intian NAVIC ja Japanin QZSS.
Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)