Historiallista - Raketti laskeutui avaruudesta omilla moottoreillaan ilman laskuvarjoja
Avaruusturismiin tähtäävä Blue Origin -yhtiö onnistui ensimmäisenä maailmassa laskeutumaan avaruuden rajalta raketin omilla moottoreilla onnistuneesti. Lento tehtiin maanantaina yhtiön New Shepard -raketilla. Lento kävi 100,5 kilometrin korkeudessa eli ylitti juuri ja juuri avaruuden hyväksytyn rajan.
Raketin mukana lennätettiin myös koekapseli, joka palasi maanpinnalle omilla laskuvarjoillaan. Kapseli on tarpeeksi suuri kuljettaakseen kuusi henkeä, mutta se oli testilennolla luonnollisesti miehittämätön.
Blue Origin on julkaissut lennosta videon YouTubessa.
Laskeutuminen omilla moottoreilla on tärkeää, sillä se mahdollistaa uudelleenkäytettävän raketin. Laskeutunut alus voidaan huoltaa ja tankata uusia lentoja varten sen sijaan, että koko raketti jouduttaisiin rakentamaan alusta. Tällä on iso potentiaali laukaisuhintojen laskemiselle varovaisestikin arvioiden kymmenesosaan ja myöhemmin pienempäänkin nykyisestä.
Nyt osoitettu toimivuus riittää käytännössä kiertoradalle lentävien kantorakettien ensimmäiselle vaiheelle, joka on samalla massiivisin ja kallein osa raketista. Laskeutuminen kiertoratanopeudesta, jota rakettien toiset vaiheet ovat yleensä lähellä, olisi paljon hankalampaa. Silloin vauhtia pitää todennäköisesti hidastaa jo ennen ilmajarrutusta, jotta raketti pysyy kasassa.
Blue Originin omistaa Amazon.comin perustaja Jeff Bezos. Yhtiö julkistettiin 2003 ja sen tarkoituksena on aloittaa turismilennot lähivuosina. Tiettävästi Bezos on sijoittanut yli 500 miljoonaa euroa yhtiöön. Blue Originin on tarkoitus kehittää myös kiertoradalle lentävä raketti.
Toisin kuin Virgin Galacticin suihkukoneen ja rakettilentokoneen yhdistelmällä, kokonaan rakettiin perustuva järjestelmä on helpompi skaalata kiertoradalle asti pääseviin lentoihin myös avaruusturisteille.
Blue Originin lennon onnistuminen oli suuri yllätys, sillä ensimmäiseksi tähän suoritukseen kykeneväksi yritykseksi on veikauttu pitkään SpaceX-yhtiötä. Sen Falcon 9 -kantoraketin ensimmäinen vaihe on yrittänyt jo monta kertaa laskeutumista lautalle Atlantin valtamerellä, mutta lähelle piti -tilanteista huolimatta se ei vielä ole onnistunut.
Aiheesta lisää Blue Origin (englanniksi)