Tähden heilunta paljasti massiivisen planeetan

Gaia-4b on ensimmäinen planeetta, joka on havaittu tarkkailemalla tähden sijaintia Gaia-teleskoopilla. Vastaavien löytöjen odotetaan jatkossa muuttavan käsityksiä planeettajärjestelmistä.

Euroopan avaruusjärjestön Gaia-teleskooppi lopetti tänä vuonna toimintansa yli vuosikymmenen työrupeaman jälkeen. Nyt tutkijat ovat varmistaneet ensimmäisen eksoplaneettalöydön, joka tehtiin Gaian astrometrisistä havainnoista.

Käytännössä Gaia havaitsi lukuisten tähtien nopeudet ja paikat taivaalla erittäin tarkasti. Jos tähti heiluu, sillä saattaa olla kiertolainen.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa tähtitieteilijät tarkastivat Kitt Peak -observatorion 3,5-metrisellä teleskoopilla 28 Gaian löytämää heiluvaa tähteä. Näin varmistui, että kohteista 21 on todellisuudessa kaksoistähtiä eli kahden tähden järjestelmiä.

Lisäksi viidestä kohteesta ei pystytty sanomaan mitään varmaa ilman lisähavaintoja. Yhtä tähteä puolestaan kiertää ruskea kääpiötähti eli kohde, joka on liian suuri ollakseen planeetta mutta liian pieni ollakseen tähti.

Ainoastaan yksi kohde 28 tutkitusta tapauksesta lopulta varmistui planeetaksi. Gaia-4b on 12 kertaa Jupiterin massainen ja kiertää emotähtensä 570 päivässä.

Planeetta sinänsä ei ole järin erityinen. Merkittävää on, että se löydettiin Gaian valtavasta havaintoaineistosta tähden sijaintia tarkkailemalla. 

Eri tekniikat löytävät erityyppisiä kohteita. Tähtien paikkoja tutkimalla voi jatkossa paljastua monia sellaisia planeettoja, jotka muuten jäisivät järjestelmällisesti piiloon. Tulevien löytöjen toivotaan muuttavan käsityksiä planeettakuntien kehityksestä.

“Tällä hetkellä tietomme useimmista järjestelmistä ovat osittaisia, koska jokainen havaintotekniikka on tehokas tiettyjen planeettojen kokoluokille ja kiertoradoille. Kaikkien tekniikoiden ja havaintojen yhdistäminen on kriittistä, kun haluamme ymmärtää, miltä planeettajärjestelmä näyttää”, toteaa Ana Heras ESAsta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)