Yksinäiset kaksoisplaneetat saattavat olla epäonnistuneita kaksoistähtiä
Orionin sumusta löytyi viime vuonna poikkeuksellisia kohteita. Uuden tutkimuksen mukaan ne ovat epäonnistuneita kaksoistähtiä, jotka menettivät suuren osan materiastaan.
Viime vuonna tutkijat kertoivat löytäneensä Orionin kaasusumusta jopa 540 kappaletta Jupiterin massaisia kohteita, jotka ovat vailla emotähteä.
Erityisen yllättävää tuloksissa oli se, että ryhmästä löytyi 42 paria. Mitään sellaista ei ollut koskaan ennen nähty.
Tutkijoilla onkin ollut haastetta selittää, miten nämä yksinäiset planeetan massaiset parit ovat voineet muodostua.
Jessica Diamond ja Richard Parker Sheffieldin yliopistosta uskovat keksineensä ratkaisun. Ratkaiseva vihje arvoituksen selvittämisessä oli näiden toisiaan kiertävien kohteiden keskinäinen etäisyys.
Kaksikon mukaan nämä kaksoisjärjestelmät ovat laajoja eli kappaleet kiertävät toisiaan etäällä. Havaittu etäisyys on suunnilleen sama kuin kaksoistähtijärjestelmissä.
Nyt esitellyn teorian mukaan Jupiterin massaiset kaksoiskohteet ovatkin alkujaan olleet muodostumassa olevia kaksoistähtiä.
Tähtiensyntyalueilla, kuten Orionin sumussa, erilliset tähtijärjestelmät ovat suhteellisen lähellä toisiaan. Kun nopeammin kehittyvät massiiviset tähdet syttyvät loistoonsa, ne voivat puhaltaa pois kaikki kaasupilvet vielä kehittymässä olleiden hitaampien tähtialkioiden ympäriltä.
Tällöin tähtialkioiden kasvu pysähtyy, eivätkä ne koskaan saa riittävää massaa syttyäkseen oikeina tähtinä.
Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)