8 000 valovuoden päästä löytyi jättiläismäinen kuu - suurempi kuin maapallo
Tutkijat ovat saattaneet havaita ensimmäisen aurinkokuntamme ulkopuolisen kuun. Hubble-avaruusteleskoopin toivotaan varmistavan onko kyse tosiaankin suoraan tähtitieteen historiaan menevästä löydöstä.
Muista aurinkokunnista on tähän mennessä havaittu jo noin 3 600 planeettaa. Ainakin osalla niistä varmasti on kiertolaisia, mutta niitä ei ole vielä pystytty löytämään.
Asia saattaa muuttua erittäin pian. Tähtitieteilijät ovat huomanneet 8 000 valovuoden päässä olevassa planeettakunnassa merkkejä, jotka viittaavat eksokuun olemassaoloon.
Eksokuu on arviolta Neptunuksen kokoinen ja se kiertää Jupiterin kokoista planeettaa. Kuu ei luultavasti ole syntynyt nykyisellä paikallaan vaan on todennäköisemmin joutunut aikoinaan kaappauksen uhriksi.
"Havainnot ovat sellaisia, joita olettaisimme saavamme jos kyseessä olisi kuu, mutta ne saattavat sopia myös joihinkin muihin ilmiöihin", toteaa David Kipping New Yorkissa sijaitsevasta yliopistosta.
Varmistaakseen tuloksensa tutkijat ovat hakeneet havaintoaikaa Hubble-avaruusteleskoopilta. Asian osoittautuminen joksikin muuksi on kuitenkin epätodennäköistä, sillä tilastollinen todennäköisyys sille, että samanlainen signaali olisi syntynyt toisella tavalla on alle prosentin sadasosan suuruinen.
Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)