Jadekani-2 aloitti ajelunsa Kuun pinnalla
Chang'e 4 -laskeutujan kyydissä Kuun kääntöpuolelle torstaina laskeutunut mönkijä vaikuttaa Kiinan tiedotuksen mukaan toimivan hyvin. Yutu-2- eli Jadekani-2-nimen saanut mönkijä pääsi Kuun pinnalle 12 tuntia laskeutumisen jälkeen.
Mönkijän raportoidaan toimineen hyvin perjantai-iltana suoritetussa ajossa. Mönkijän panoraamakamerallaan ottamia kuvia ei kuitenkaan ole vielä julkaistu.
Testiensä jälkeen Jadekani-2 vetäytyy horrostilassa viettämään Kuun keskipäivän siestaa, jonka odotetaan loppuvan 10. tammikuuta. Tämä on tarpeellista korkeaksi kohoavan lämpötilan vuoksi.
Verrattuna Jadekani-1:en, joka kulki kolme vuotta sitten Kuun pinnalla, mönkijään on tehty joitain muutoksia. Jadekani-2:lla ei ole robottikäsivartta, vaan sen tilalle on asennettu ruotsalainen tiedelaite. Instrumentti tutkii aurinkotuulen vuorovaikutusta kuunpinnan kanssa.
Mönkijällä on myös enemmän keinoälyä ja se vaihtaa toimintamoodejaan auringonvalon määrän mukaan. Myös mekaanisesti sen kehutaan olevan vahvempi kuin jo 114 ajometrin jälkeen vikaantunut edeltäjänsä.
Kiina on muuttanut myös termistöään. Perinteisen harhaanjohtava ja tieteellisesti virheellinen termi "Kuun pimeä puoli" on korvattu jälkeenpäin kaikkiin vanhoihinkin tiedotteisiinkin Kuun kaukopuoleksi.
Suomeksi käytetyimpiä oikeaoppisia termejä Kuun maapallolta poispäin olevalle puoliskolle ovat Kuun kääntöpuoli ja Kuun maahan näkymätön puoli.
Luotaimen ja mönkijän nimet juontavat juurensa Kiinan mytologiasta, jossa kuujumalatar Chang'e:lla on seuranaan Yutu- eli Jadekani-lemmikkikani.
Aiheesta lisää CNSA (kiinasta englanniksi käännettynä)