ESAn Merkurius-luotaimen ongelmat pidentävät sen matkaa lähes vuodella
Aurinkokuntamme sisintä planeettaa tutkiva BepiColombo on kärsinyt tehonjakelun ongelmista. ESA kertoo luotaimen myöhästyvän niiden vuoksi, mutta uskoo sen pääsevän vielä perille.
BepiColombo laukaistiin matkaan lokakuussa 2018. Luotain hyödyntää suurta määrää planeettaohituksia ratamuutoksiin.
Lähiohituksia on tehty yksi maapallosta, kaksi Venuksesta ja parhaillaan valmistaudutaan Merkuriuksen neljänteen ohitukseen kuudesta suunnitellusta. Lopulta luotaimen on määrä asettua Merkuriuksen kiertoradalle.
Luotaintiimi on työskennellyt viimeiset neljä kuukautta löytääkseen ratkaisun huhtikuun lopussa havaittuun teho-ongelmaan. Ilman tarpeeksi suurta tehoa luotaimen ionimoottoreille ei suunniteltu rata ole mahdollinen.
Tiimin kehittämä ratkaisu on muuttaa kohderataa sellaiseksi, että pienempi työntöteho riittää. Muutos lisää matka-aikaa, sillä uudella radalla BepiColombon on määrä asettua Merkuriuksen kiertoradalle alkuperäisen joulukuun 2025 sijasta vasta marraskuussa 2026.
Osana muutosta Merkuriuksen lähiohitus 5. syyskuuta tehdään hieman lähempää kuin alkuperäisessä suunnitelmassa, vain 165 kilometrin etäisyydeltä planeetan pinnasta. Lähiohitusten aikana havainnoidaan Merkuriusta eri instrumenteilla, mutta pääosa tiedehavainnosta saadaan vasta planeetan kiertoradalle asettumisen jälkeen.
ESA on viime vuosina kertonut avoimesti ongelmatilanteistaan. Niihin kuuluvat esimerkiksi Euclidin suuntausjärjestelmän häiriöt lokakuussa ja Juice-luotaimen tutka-antennin jumittuminen viime vuoden heinäkuussa.
Aiheesta lisää ESA (englanniksi)