Chang'e 4 laskeutui onnistuneesti ja lähetti kuvia Kuun kääntöpuolelta
Kiinan kuuluotain Chang'e 4 saapui Kuun pinnalle kello 4.26 Suomen aikaa tänä aamuna. Laskeutumispaikka sijaitsee Kuun kääntöpuolella Von Kármánin kraatterissa.
Kyseessä on ensimmäinen laskeutuminen Kuun vastakkaiselle puolelle, joka ei ole koskaan näkyvissä maapallolta. Myöskään radiosignaalit eivät kulje sieltä suoraan Maahan. Tämän vuoksi Kiina laukaisi jo viime toukokuussa tietoliikennelinkkinä toimivan Queqiao-luotaimen.
Kiina kertoo laskeutumispaikan koordinaattien olevan 177,6 itäistä pituutta ja 45,5 eteläistä leveyttä. Aluetta voi tarkastella esimerkiksi Google Mapsin avulla.
Laskeutuja on massaltaan noin 1 200 kiloa ja sen mönkijä noin 140 kiloa. Rakenteeltaan Chang'e 4 vastaa pitkälti edeltäjäänsä, Chang'e 3:ea. Mukana on tällä kertaa hieman monipuolisempi valikoima tiedeinstrumentteja. Niihin sisältyvät saksalainen neutroni-ilmaisin ja Ruotsin kanssa toteutettu mittalaite.
Pinnan tutkimuksen lisäksi laskeutujan tehtävänä on suorittaa radiohavaintoja. Mukana on myös kolmen kilon massainen suljettu biosfäärikoe, jolla tutkitaan kasvien kasvamista ja silkkiperhosten toukkien selviämistä Kuun pinnan olosuhteissa.
Chang'e 4 laukaistiin matkaan 7. joulukuuta. Alus asettui Kuun kiertoradalle 12. joulukuuta. Radan matalin piste laskettiin vain 15 kilometrin korkeuteen 30. joulukuuta osana laskeutumisen valmistelua.
Kiinan ensimmäinen laskeutuja, Chang'e 3, saapui Kuun pinnalle joulukuussa 2013. Lento sujui tiettävästi muuten hyvin, mutta perillä Jadekani-mönkijä ylikuumeni Kuun päivän arvioitua korkeamman lämpötilan vuoksi. Mönkijän kulkema matka sekä tiedehavainnot jäivät ennakoitua vaatimattomammiksi.
Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)