Bennu-asteroidi erottuu jo OSIRIS-REx-luotaimen kuvissa
Nasan OSIRIS-REx on enää 1,7 miljoonan kilometrin päässä kohdeasteroidistaan. Ensimmäiset kuvansa Bennusta luotain sai 17. elokuuta.
"Tämän hetken valmisteluun on käytetty niin pitkä aika, että tuskin maltan odottaa, mitä Bennu paljastaa meille", iloitsee luotaimen päätutkija Dante Lauretta.
"Luotaintiimi käyttää seuraavat kuukaudet oppiakseen niin paljon kuin mahdollista Bennun koosta, muodosta, pinnan yksityiskohdista sekä ympäristöstä ennen luotaimen saapumista asteroidille."
Eräs jännittävimmistä tiedoista on noin puolikilometrisen asteroidin muoto. Mikäli se olisi kovin pitkulainen tai kaksiosainen, olisi laskeutuminen näytteen hakemiseksi huomattavasti riskialttiimpaa kuin pyöreähkölle kappaleelle. Maanpinnalta tehtyjen alustavien määritysten mukaan Bennun ei pitäisi olla kovin pitkulainen.
Tämän hetken arvion mukaan OSIRIS-REx saapuu Bennun kiertoradalle joulukuussa, todennäköisesti sen jälkipuoliskolla. Luotaimen on määrä pysyä asteroidin läheisyydessä maaliskuuhun 2021 asti ja palauttaa näyte maapallolle syyskuussa 2023.
OSIRIS-RExin lähestymistä kohti Bennua voi seurata luotainprojektin sivulta.
Bennu on luokiteltu Palermon asteikolla tällä hetkellä toiseksi vaarallisimmaksi tunnetuista Maan lähiasteroideista. Bennun rata kulkee läheltä Maan rataa. Isohkon kokonsa vuoksi kappale aiheuttaisi suurta tuhoa osuessaan maapalloon.
Tämänhetkinen arvio törmäystodennäköisyydestä on kuitenkin yhteensä vain 0,37 promillea. Mahdolliset törmäykset ajoittuvat vuosille 2175–2199.
Aiheesta lisää Arizonan yliopisto (englanniksi)