Asteroidiluotain Hera pääsi matkaan

Huolimatta lähestyvästä hurrikaanista Falcon 9 -kantoraketti vei Hera-luotaimen onnistuneesti avaruuteen maanantaina. Luotaimen on määrä saapua Didymos ja Dimorphos -asteroidiparin luokse vuonna 2026.

"Hera on vihdoin matkalla kohti Didymosta, tänään kirjoitamme uuden sivun avaruushistoriaa", sanoi eurooppalaisen Heran projektijohtaja Ian Carnelli laukaisun jälkeen.

"Tämä syvään avaruuteen suuntautuva lento eteni sopimuksen allekirjoituksista laukaisuun vain neljässä vuodessa, mikä on kovan työn ja omistautumisen ansiota Hera-tiimiltä ESAssa, Euroopan teollisuudelta ja tieteeltä sekä Jaxalta", hän jatkaa.

Laukaisussa oli poikkeuksellista, että Falcon 9:n ensimmäisellä vaiheella ei yritetty laskeutua, vaan se oli kertakäyttöinen suorituskyvyn maksimoimiseksi. Luotaimelle tarvittiin suurempi vauhti kuin tämän kokoluokan laukaisuissa yleensä. Laukaisun koko videoseurannan voi katsoa tästä.

Heran tehtävänä on matkata tutkimaan jälkiä Nasan Dart-luotaimen törmäytyksestä Dimorphos-kuuhun. Syyskuussa 2022 suoritetussa kokeessa testattiin mahdollisuuksia asteroidien torjuntaan muuttamalla niiden rataa luotaimen törmäyksellä.

Hera saapuu perille vuoden 2026 joulukuussa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)