Yksi idea lisää merkillisen 'Oumuamuan selittämiseksi: pölystä koostuva "villakoira"
Tähtienvälisestä avaruudesta tullut 'Oumuamua voisi uuden ehdotuksen mukaan olla eksokomeetan pölystä syntynyt hatara kappale.
Lokakuussa 2017 löydetyn 'Oumuamuan pitkulainen muoto ja kiihtyminen ilman näkyvää komettamaista aktiivisuutta on synnyttänyt paljon spekulaatioita sen alkuperästä.
On esimerkiksi ehdotettu, että kohde koostuisi pelkästään kiinteästä vedystä, joka muuttuisi Auringon lämmössä eräänlaiseksi ionimoottoriksi. Villeimmissä visioissa kappale on nähty vieraan sivilisaation aurinkopurjeena.
Oslon yliopiston Jane Luu ehdottaa nyt kollegoineen, että 'Oumuamua koostuisi vieraan aurinkokunnan komeetan pölystä.
Tutkijoiden villakoira-nimellä kulkevassa mallissa komeetan ytimestä irtoaa lohkare, joka alkaa kerryttää ytimestä irtoavaa pölyä. Näin muodostuu pitkulainen kasauma, joka lopulta lähtee loittonemaan komeetasta puhaltuvan kaasun ansiosta.
Koska komeetoilla on hyvin alhainen painovoima, mikään ei enää pidättele pölyhattaraa komeetan lähellä. Se lähtee omille teilleen kotitähtensä säteilypaineen ansiosta.
Yksi komeetta kykenisi muodostamaan näitä avaruuden villakoiria runsain määrin, sillä lohkareiden irtoaminen komeetan ytimestä on tavallinen tapahtuma. Esimerkiksi Schwassmann-Wachmann-komeetasta on havaittu irtoavan yli 150 kappaletta.
Tutkijat arvioivat, että jos kahden kilometrin läpimittainen komeettaydin pystyisi tuottamaan sata lohkaretta, tähtienvälisten villakoirien tilastollinen esiintymistodennäköisyys aurinkokunnassamme olisi riittävän suuri selittämään 'Oumuamuan havaitsemisen.
Tutkimus aiheesta (englanniksi)