Vain kaksi tunnetuista asteroideista yltää "normaalitason" vaaraluokitukseen

Lokakuun 8. päivä löydetyn asteroidi 2013 TV135:n ei arvioida aiheuttavan merkittävää uhkaa maapallolle. Nasa on sijoittanut sen törmäysuhkansa puolesta Torino-luokituksessa "normaalille" vaarallisuusasteelle eli luokkaan 1.

Tällä hetkellä tunnetaan edellä mainitun pikkuplaneetan lisäksi vain yksi toinen nollaluokasta poikkeava kappale. Sekin on vain luokassa 1 asteikolla 0-10.

Noin 400-metrisen Maata lähelle tulevan asteroidin löytö nousi hiljattain otsikoihin. Tuoreimmilla ratatiedoilla 2013 TV135:n törmäystodennäköisyys maapalloon on 7,2*10-5 eli noin yhden suhde 14 000:en, kun sen rata kulkee läheltä Maata 26. elokuuta 2032.

"Kyseessä on suhteellisen uusi löydös ja odotan sen törmäysuhkan vähenevän huomattavasti tai katoavan kokonaan lisähavaintojen avulla", sanoo Nasan NEO-ohjelman johtaja Don Yeomans.

Nasan listauksissa Maan lähiasteroideja tunnetaan 10 332 kappaletta ja niistä 1429 on luokiteltu potentiaalisesti vaarallisiksi. Luokitteluun vaikuttavat kappaleen rata sekä sen koko.

Laskettujen ratakohtaamisten analysoinnissa käytetty Torino-asteikko luokittelee kappaleet vaarallisuusluokalla 0-10. Asteikon luokka 0 on lähes vaarattomat, luokka 1 on "normaali" vaarataso, 2-4 on omistettu "ratatutkimusta vaativille", 5-7 "uhkaaville" ja 8-10 "varmoille törmäyksille" ennakoitavan tuhon suuruuden mukaan järjestettyinä. Nasa ylläpitää listaa tunnettujen kappaleiden ohituksista sivuillaan.

Tuoreen asteroidilöydöksen lisäksi ainoana toisena luokan 1 kappaleena on listattu asteroidi 2007 VK184, joka kohtaa Maan 3. kesäkuuta 2048. Sen törmäystodennäköisyys tuolloin on 5,5*10-4 eli noin 10-kertainen verrattuna lokakuun löydökseen. Kyseisen asteroidin kooksi on arvioitu 130 metriä.

Korkeampiakin törmäystodennäköisyyksiä tunnetaan. Esimerkiksi kappaleen 2010 RF12 todennäköisyys törmätä Maahan on tällä tietoa peräti yhden suhde 12:sta, kun se käy lähellä kotiplaneettaamme 5. syyskuuta 2095. 2010 RF12:n kohdalla lohduttaa kuitenkin tieto, että kappale on halkaisijaltaan vain 7 metriä ja osuessaan se hajoaisi ilmakehässä. Siksi kohde on luokiteltu nollaluokkaan Torino-asteikolla.

Suurin osa lähellä Maan rataa kulkevista potentiaalisesti vaarallisista kappaleista on vielä löytämättä. Siksi onkin todennäköisin vaihtoehto, että vain paikallista tuhoa aiheuttavasta törmääjästä ei saada nykyisillä havaintolaitteilla etukäteisvaroitusta. Toistaiseksi vasta yksi maapalloon osuva aurinkokunnan pienkappale on pystytty löytämään ennen sen törmäystä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)