Puolitoistametrinen asteroidi törmää tänään maapalloon Filippiinien yllä – putoamisalueella taivaat pilvessä taifuunin takia

Filippiinien pohjoisosien ylle putoava järkäle tulee luultavasti pääosin tuhoutumaan ilmakehässä. Tutkijoiden laskema törmäysaika on kello 19.45 Suomen aikaa 30 sekunnin tarkkuudella.

"Tätä pienasteroidia seurataan nyt todella tiiviisti", kertoo Jaakko Visuri Ursan tulipallotyöryhmästä. "Lasketun radan varmuus oli Nasan mukaan 100 prosenttia tänään puolenpäivän aikaan." 

Törmäyspaikka sijaitsee lähellä Filippiinien pääsaarta Luzonia tai mahdollisesti jopa sen yllä.

Putoamisalue olisi selkeällä säällä ollut poikkeuksellisen lupaava ilmiön näkemiselle. Juuri Luzonin saaren alueella sijaitsee noin 15 miljoonan ihmisen Manila, jonka seutu on luokiteltu maailman tiheimmin asutuksi kaupunkiympäristöksi.

"Törmääjä tulee aiheuttamaan kirkkaan tulipallon taivaalle, mutta Filippiinien pohjoisosissa tätä tuskin näkee. Taifuuni pyöriskelee paraikaa lähettyvillä aiheuttaen sankkaa pilvisyyttä", Visuri sanoo ja kertoo, että kauempana tilanne voi olla erilainen.

"Filippiinien eteläisimpien alueiden live-webbikameroista voi koittaa nähdä tulipallon putoamisen välähdyksen, mikäli pilvet väistyvät siellä." 

Kappaleesta saattaa Visurin mukaan hyvällä tuurilla selvitä yksittäisiä meteoriitteja jopa maanpinnalle asti. "Pääosa kuitenkin tuhoutuu ilmakehässä, joten mitään suurempaa vaaraa putoamisesta ei ole."

Tieteellisesti merkittävää on, että törmäys onnistuttiin laskemaan ennen sen tapahtumista. Törmäys varmistui yhdysvaltalaisen Magdalena Ridge -observatorion havaintojen avulla.

"Tämä on kaiken kaikkiaan vasta yhdeksäs avaruuden kappale, jonka törmäys Maan ilmakehään on ennustettu ennen sen tapahtumista", Jaakko Visuri sanoo.

Lasketun radan perusteella kappale on lähtöisin asteroidivyöhykkeeltä. Pääosan ajastaan se on taivaltanut Marsin ja Jupiterin välillä, kunnes jättiläisplaneetta Jupiterin kohtaaminen on todennäköisesti muuttanut rataa.

"Tämä on tapahtunut tähtitieteen mittapuulla suhteellisen hiljattain", Visuri arvioi. "Ei se kauan ole ollut tällaisella radalla."

EDIT: Putoaminen tapahtui arvioituun aikaan tyynenmeren yllä Luzonin saaren lähellä ja siitä saatiin videoita ja valokuvia. Korvattu uutisen pääkuva videolla (Chris Pattison)