Nasan planetaarinen tutka havaitsi kahden asteroidin ohitukset

Kesäkuun loppupuolella maapallon läheltä kulki kahden päivän välein kookas asteroidi. Kaliforniassa sijaitseva Goldstonen aurinkokuntatutka teki niistä tarkkoja havaintoja.

Asteroideista ensimmäinen, 2011 UL21, viiletti ohi 27. kesäkuuta 6,6 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Tämä on noin 17 kertaa Maan ja Kuun välinen etäisyys.

Kolmetoista vuotta sitten löydetty pikkuplaneetta tuli nyt ensimmäistä kertaa siinä määrin lähelle, että sitä voitiin tarkkailla tutkalla.

Havainnot paljastivat puolentoista kilometrin läpimittaiselta asteroidilta pienen kuun. Tämä ei ollut yllätys. Lance Benner Nasasta totesi lehdistölle, että kahdella kolmasosaa tämän kokoluokan asteroideista on seuralaisenaan kuu.

Kaksi päivää myöhemmin, 29. heinäkuuta, asteroidi 2024 MK viiletti ohi huomattavasti lähempää. Se ohitti planeettamme vain hiukan Kuun radan sisäpuolelta.

Kyseessä on tuore löytö. Puolen kilometrin kokoinen avaruuden kivivuori oli huomattu ensimmäisen kerran kesäkuun puolivälissä. Näin kookkaiden asteroidien lähiohitukset ovat verraten harvinaisia. Niitä tapahtuu keskimäärin muutaman vuosikymmenen välein.

Kumpikaan pikkuplaneetoista ei näyttäisi uhkaavan maapalloa niin kauas tulevaisuuteen kuin on ratalaskuilla ennustettavissa. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)