Metrin kokoinen pienasteroidi löytyi tunteja ennen osumistaan ilmakehään
Sunnuntaina 21. tammikuuta aamuyöllä Saksan yllä lensi kirkas tulipallo. Kappale oli onnistuttu havaitsemaan samana yönä sen lähestyessä ja osuma ilmakehään oli pystytty ennustamaan.
Havainnot kappaleesta vajaat kolme tuntia ennen osumaa teki Krisztián Sárneczky Konkolyn observatoriosta Unkarista. Hän raportoi havaintonsa Minor Planet Centeriin.
Datan vastaanottanut Nasan JPL:n Scout-järjestelmä piti törmäystä mahdollisena ja hälytti pyynnöllä lisähavainnoista. Niiden perusteella rata saatiin tarkemmaksi ja törmäys varmistui 95 minuuttia ennen pienasteroidin saapumista ilmakehään.
Kertyvien havaintojen myötä kappaleen rata mallintui yhä paremmin. Lopullinen törmäyspaikka oli noin 60 kilometriä Berliinistä länteen. Järjestelmä pystyi ennustamaan törmäysajan sekunnin tarkkuudella ja törmäyspaikan noin sadan metrin tarkkuudella.
Pienasteroidi sai jälkeenpäin nimikoodikseen 2024 BX1. Arvioiden mukaan kappale oli halkaisijaltaan noin metrin.
Kaikkien aikojen ensimmäinen ennen ilmakehään tuloa löytynyt kappale oli noin neljän metrin kokoinen 2008 TC3. Se osui ilmakehään Egyptin ja Sudanin rajalla ja pudotti meteoriitteja Sudaniin lokakuussa 2008.
Ennen uusinta tapausta oli löydetty yhteensä seitsemän kappaletta, jotka havaittiin ennen osumistaan ilmakehään. Ne olivat kooltaan noin 1–5 metriä. Meteoriitteja on tähän mennessä löydetty kolmesta niistä.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)