Kaksi komeettaa ohittaa maapallon poikkeuksellisen läheltä
Maapallo saa pian pyrstötähtivieraan. Maaliskuun 22. päivänä komeetta P/2016BA14 lentää vain 3,5 miljoonan kilometrin päästä kotiplaneetastamme.
"Tämä on todella vähän, vain yhdeksän kertaa Kuun etäisyys", toteaa Veikko Mäkelä Ursasta.
Historian lähimpien tunnettujen komeettaohitusten joukossa tämä yltää neljännelle sijalle. Aiemmat, vielä läheisemmät ohitukset tapahtuivat vuosina 1366, 1491 ja 1770.
Komeetta on kooltaan vain 450-550 metriä. Pienuuden takia pyrstötähden havaitseminen on hankalaa. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan kohteen kirkkaus nousee vain noin magnitudiin 12,5.
"Eli ei se mahdoton ole, havaitseminen onnistuu kyllä kokeneiden harrastajien laitteilla. Komeetta nousee pohjoiselle taivaalle maaliskuun puolivälin jälkeen", Mäkelä arvioi.
Samaan aikaan maapallon tuntumaan saapuu myös komeetta 252P/LINEAR. Koska kaksikon kiertoradat muistuttavat toisiaan, kyse on saattanut alkujaan olla yhdestä pyrstötähdestä, joka on hajonnut kahdeksi.
252P/LINEAR ohittaa maapallon päivän matkakumppaniaan aiemmin eli 21. maaliskuuta. Myös tämä ohitus on melko läheinen, sillä etäisyyttä kotiplaneettaamme jää vain 5,3 miljoonaa kilometriä.
Tämäkään komeetta ei näy paljain silmin, vaikka se on hieman valovoimaisempi, ennusteiden mukaan parhaimmillaan magnitudin 10,5 kohde. "Suomalaisten kannalta valitettavasti tämä pyrstötähti on kuitenkin syvällä etelän taivailla", Mäkelä kertoo.