DART-törmäyksen heittelepilvi voi saavuttaa Maan – tähdenlennot mahdollisia

Dimorphos-asteroidikuuhun törmäytetyn DART-luotaimen heittelettä matkaa simulaatioiden mukaan sisemmäs aurinkokuntaan. Vuosien päästä saatamme nähdä yötaivaalla sen aiheuttamia tähdenlentoja.

Kun DART törmäsi 150 metrin läpimittaiseen Dimorphokseen kaksi vuotta sitten, mukana matkustanut italialainen LICIACube-satelliitti kuvasi sivummalta heittelepilven pöllähdystä.

Nyt tutkijat ovat simuloineet havaintojen pohjalta, mitä heitteleelle tapahtuu pidemmällä tähtäimellä.

Analyysissa ilmeni, että heitteleellä on monia eri ratoja. Osa niistä näyttäisi saavuttavan Marsin, osa maapallon. Tulosten perusteella ainetta voi tulla Maan painovoimakenttään noin vuosikymmenen päästä.

Törmäyspilven kappaleet liikkuvat sitä nopeammin mitä pienempiä ne ovat. Vaikuttaa siltä, että planeetallemme asti pääsevät vain kaikkein nopeimmin matkaavat kappaleet. Tutkijat eivät ole varmoja, ovatko ne riittävän isoja tuottamaan havaittavia meteoreja.

Tulevina vuosikymmeninä meteorihavaintokampanjat ovat oleellisia jatkotutkimusten kannalta. Jos Dimorphoksen heitteleen meteorien näkyminen taivaillamme voidaan varmistaa, Milanon polyteknisen instituutin Eloy Peña-Asension mukaan kyseessä olisi ensimmäinen ihmisen aiheuttama tähdenlentoparvi.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)