Asteroidin törmäystodennäköisyys maapallon kanssa tuplaantui

Tammikuun lopulla uutisoimme asteroidista, jolla laskettiin olevan pieni mahdollisuus osua maapalloon vuonna 2032. Arvioitu todennäköisyys on nyt kaksinkertaistunut.

Joulukuussa tähtitieteilijät havaitsivat uuden asteroidin, joka sai koodinimen 2024 YR4. Tammikuussa ESA ja Nasa julkaisivat arvion, että kivenjärkäleellä on 1,2 prosentin todennäköisyys törmätä maapalloon joulukuussa 2032.

Tuolloin epäiltiin, että törmäysriski luultavasti putoaa nollaan, kun asteroidin rata saadaan lisähavaintojen avulla määritettyä tarkemmin.

Tehtyään lisää mittauksia Nasa on nyt julkaissut uuden arvion. Tuoreimman analyysin perusteella 2024 YR4 iskeytyy maapalloon 2,3 prosentin todennäköisyydellä joulukuussa 2032.

Riski on siis lähes tuplaantunut.

Luku on silti edelleen niin pieni, ettei siitä kannata huolestua. Kaikkein todennäköisimmin asteroidi ohittaa maapallon turvallisesti 240 000 kilometrin päästä.

Lisäksi asteroidin uskotaan olevan halkaisijaltaan vain 40–100 metriä eli samaa kokoluokkaa kuin vuonna 1908 Tunguskan räjähdyksen aiheuttanut kappale. Näin ollen se voisi törmätessään tehdä suurta paikallista tuhoa muttei aiheuttaisi globaalia vaaraa.

Uusimman Tähdet ja avaruus -lehden 1/2025 Kysymyksiä & vastauksia -palstalla kerrotaan tarkemmin, millaista tuhoa Tunguskan räjähdys olisi aiheuttanut osuessaan Suomeen.

2024 YR4 -asteroidin mahdollinen törmäysalue on laskelmien perusteella päiväntasaajan lähistöllä. Suomelle asteroidista ei siis aiheudu mitään vaaraa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)