Kerrostunut jää voi selittää tutkaheijastukset Marsin napajäätikön uumenista

Punaisen planeetan eteläisen napajäätikön alta näkyville voimakkaille tutkasignaaleille on ehdotettu lukuisia syntytapoja. Uudessa tutkimuksessa tarjotaan selitykseksi jään kerrostuneisuutta.

Mars Express -luotaimen vuonna 2018 havaitsemat kirkkaat heijastukset napajäätikön syvyyksistä tulkittiin alun perin maanalaisiksi järviksi. Sittemmin selitysten listaan on tullut muitakin ehdokkaita kuten savi ja suolainen jää.

Nyt Cornellin yliopiston Daniel Lalich yhdessä kahden tutkijakollegansa kanssa ehdottaa, että heijastusten alkuperä on erilaisten jääkerrosten välisessä interferenssissä.

Sama kolmikko oli jo aiemmin simuloinut signaaleja kerrostuneesta jäästä, mutta ongelmana oli selityksen vaatima hiilidioksidijää. Marsin eteläinen napajäätikkö koostuu lähes yksinomaan vesijäästä. Puolentoista kilometrin syvyydessä, josta kirkkaat heijastukset saapuvat, hiilidioksidijään kerrokset ovat epätodennäköisiä.

Tällä kertaa Lalichin ryhmä teki simulaatioita ilman hiilidioksidijäätä. Mars Expressin havaitsemat signaalit voidaan selittää pelkillä vesijääkerroksilla, joiden seassa on pölyä. Niissä napajäätikön kohdissa, missä kerrokset sattuvat muodostamaan sopivan yhdistelmän, planeettaa kiertävän luotaimen tutka rekisteröi voimakkaan heijastuksen.

"Kirkas tutkasignaali voi syntyä aivan satunnaisesti", toteaa Lalich. "En voi sanoa olevan mahdotonta, että siellä alhaalla olisi nestemäistä vettä, mutta me näytämme, että on paljon yksinkertaisempia tapoja saada sama havainto."

Aiheesta lisää Cornellin yliopisto (englanniksi)