Kaksi viikkoa ilman auringonpilkkuja - viimeksi näin hiljaista oli 10 vuotta sitten
Kotitähtemme on parhaillaan laskusuhdanteessa noin 11 vuotta kestävässä aktiivisuussyklissään. Nyt Auringon pinnalla ei ole näkynyt pilkkuja yli kahteen viikkoon.
Ilmatieteen laitos kertoo, että viimeksi yhtä pitkä pilkuton jakso oli vuonna 2007. Auringonpilkkujen määrä kulkee käsi kädessä Auringon aktiivisuuden kanssa. Pilkkumäärä on suurimmillaan aina syklin huippukohdan paikkeilla.
Nykyennusteen mukaan seuraavaa aktiivisuusminimiä odotetaan vuodelle 2020. Siitä saattaa tulla tavallistakin pidempi, sillä viimeisin eli vuosiin 2013–2014 osunut maksimi jäi huomattavasti jälkeen sitä edeltäneestä vuosien 2000–2001 maksimista.
Auringon minimin lähestyessä revontulten määrä vähenee. Niitä tulee silti edelleen näkymään Etelä-Suomessakin ajoittain. Myös suuria hiukkaspurkauksia ja niistä mahdollisesti aiheutuvia suuria geomagneettisia myrskyjä saattaa tapahtua minimin aikaan, tosin hieman harvemmin kuin maksimien tienoilla.
On ennustettu, että Aurinko saattaa olla vaipumassa vuosikymmeniä kestävään vähäisen aktiivisuuden aikaan. Tutkijat eivät kuitenkaan ole yksimielisiä asiasta.
Tuoreimpia kuvia Auringosta pääsee katsomaan Nasan SDO-luotaimen koostesivulta.
Aiheesta lisää Spaceweather.com (englanniksi)