Ensimmäinen kalmari pääsee avaruuteen

Avaruussukkula Endeavourin on tarkoitus lähteä viimeiselle lennolleen ensi viikolla. Sukkulan mukana Kansainväliselle avaruusasemalle pääsee muun muassa vauvaikäinen kalmari.

Kalmarin avulla aiotaan tutkia miten hyödylliset bakteerit toimivat avaruudessa. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi salmonella-bakteerit tulevat huomattavasti vaarallisemmiksi avaruudessa.

Aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin keskittyneet haitallisiin mikrobeihin. "Tämä on ensimmäinen katsaus hyödyllisiin bakteereihin", kertoo tutkimusta johtava Jamie Foster Floridan yliopistosta.

Useat eläinlajit elävät symbioosissa erilaisten bakteerien kanssa. Esimerkiksi ihmisessä on arvioitu olevan tuhansia eri mikrobilajeja auttamassa muun muassa ruuansulatuksessa ja immuunipuolustuksessa.

Avaruusasemalle lähetettävä kalmari ei ole vielä ehtinyt saada kaikkia kaipaamiaan hyödyllisiä bakteereita elimistöönsä. Avaruudessa astronautit vapauttavat hyödylliset bakteerit, jotta ne voivat siirtyä elämään kalmarissa.

Myöhemmin kalmari tuodaan takaisin maanpinnalle laboratoriotutkimuksiin. Jos bakteereissa havaitaan muutoksia, se viittaisi siihen, että avaruus saattaa vaikuttaa myös ihmisten ja meille hyödyllisten mikrobien väliseen suhteeseen. "Haluamme olla varmoja, että astronautit ovat terveitä", Foster toteaa.

Aiheesta enemmän New Scientist (englanniksi)