Elämän merkkiaineeksi luultua metyylikloridia löytyykin tähdistä
ALMA-radioteleskoopin havainnot ovat paljastaneet metyylikloridi-nimistä yhdistettä nuorten tähtien ympäriltä. Aiemmin tätä molekyyliä on pidetty lupaavana etsintäkohteena, kun haetaan merkkejä elämästä vierailta taivaankappaleilta.
"Organohalogeenien löytäminen näin nuorten Auringon kaltaisten tähtien luota oli yllättävää", kuvailee Edith Fayolle Harvard-Smithsonianin tutkimuskeskuksesta.
"Emme osanneet ennustaa metyylikloridin muodostumista. Olimme yllättyneitä löytäessämme sitä merkittävissä määrin. Nyt on selvää, että näitä molekyylejä syntyy tähtien muodostuessa ja että ne tuovat lisää tietoa tähtien kehityksestä", Fayolle jatkaa.
Havainto esiteltiin tänään ilmestyneessä Nature Astronomy -lehdessä.
Metyylikloridin, toiselta nimeltään freoni-40-molekyylin löytöpaikka on nuorten prototähtien ryhmä noin 400 valovuoden etäisyydellä meistä. Tähdet muistuttavat massaltaan Aurinkoa. Ne ovat vielä kaasu- ja pölypilven ympäröimiä.
Aiemmin samaa molekyyliä on löydetty pienissä määrin Rosetta-luotaimen tutkimasta Churyumov-Gerasimenko-komeetasta. Jo tämä löytö heikensi kiinnostusta metyylikloridiin elämän indikaattorina.
Metyylikloridia tuottavat maapallolla esimerkiksi meressä elävät bakteerit. Siksi sitä on aiemmin ehdotettu yhdeksi aineista, joita voitaisiin etsiä eksoplaneettojen ympäriltä merkkinä niillä esiintyvästä elämästä. Sekä ALMAn että Rosettan löytöjen perusteella astrobiologien on nyt hylättävä metyylikloridi mahdollisena elämän sormenjälkenä.
Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)