Avaruuden vanhat sivilisaatiot saattavat olla kesähorroksessa
Amerikkalaiset tutkijat ovat ehdottaneet uutta ratkaisua niin kutsuttuun Fermin paradoksiin. Heidän mukaansa vieraat sivilisaatiot ovat voineet mennä horrokseen odottamaan parempia aikoja.
Jos maailmankaikkeus on täynnä älyllistä elämää, miksi sitä ei ole havaittu? Tämä ongelma tunnetaan Fermin paradoksina ja sille on vuosien mittaan annettu lukuisia eri selityksiä. Yksikään ei silti tunnu täysin tyydyttävältä.
Tuorein ehdotus tulee ihmiskunnan tulevaisuutta tutkivan FHI-instituutin tutkijoilta. Heidän esittämänsä kesähorros-hypoteesin mukaan vanhat sivilisaatiot ovat saattaneet mennä pitkään lepotilaan odottamaan maailmankaikkeuden jäähtymistä.
"Ydinidea on, että jos kehittyneet sivilisaatiot välittävät pääasiassa tai pelkästään laskentatehosta, silloin niiden on järkevää odottaa, kunnes universumi on on paljon nykyistä vanhempi", selittää Anders Sandberg Universe Today -verkkolehdelle.
Sandbergin mukaan kehittyneet sivilisaatiot haluaisivat siis säästää resurssejaan myöhempään aikaan, jolloin niistä saa enemmän irti.
"Energiakulut ovat verrannollisia lämpötilaan, joten tämän takia kaukainen tulevaisuus on suunnattomasti elinkelpoisempi kuin kuuma nykyhetki. Jos tämä on totta, silloin meillä on myös mukava selitys sille, miksi suuret vanhat sivilisaatiot näyttävät loistavan poissaolollaan."
Maapallolla kesähorrosta eli viileämpien aikojen odottelua epäaktiivisessa tilassa esiintyy ainakin sammakkoeläimillä. Kuumimman jakson aikana ne saattavat kaivautua maan sisään antaen elintoimintojensa hidastua.
Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)