Havaintopaikat Tampereen seudulla

Aloittaja Iiro Sairanen, 15.03.2007, 21:22:20

« edellinen - seuraava »

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 21.04.2009, 09:12:20
Harmi vaan, ettei oikein pääse viikolla katselemaan kun pitää herätä kuudelta töihin. Vaihtoehtona olisi nukkua päivällä, mutta tuo naisihminen saattaisi sanoa jotain tuosta ratkaisusta..

Kävin nukkumaan eilen heti töiden jälkeen ja heräsin illalla kymmenen jälkeen, siitä sitten havaitsemaan ja session jälkeen puuhastelin niitä näitä, samoilla silmillä kuudelta tänne töihin ja täältä taas nukkumaan. Menee muutama päivä vallan mainosti tällä rytmillä, mutta urheiluharrastuksille ei löydy aikaa/energiaa. Jos jaksaa pitää selkeetä niin ensi yönä taas tiirailemaan. Energiajuomilla voi vähän huijata, vaikuttaa ainakin minuun.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Pekka Moisio

Aika HC.

Täytyy kyllä itsekkin kokeilla. Onneksi tuossa on tuo Säijä ja Pinsiö ylöjärvellä molemmat ~10-15minuutin matkan päässä. Ei mene aikaa hukkaan matkoihin

Iiro Sairanen

Taas oli sellainen yö, jota ei kannattunut missata. Vaikka pimeä alkaa väistyä kesän tieltä niin tehokasta havaintoaikaa oli noin kolmisen tuntia. Ihme kyllä taustataivas oli hieman pimeämpi kuin pari yötä sitten mittarin näyttäessä pimeimmällä hetkellä 21,07 mag/arcsec. Eihän tämä mikään kummoinen lukema ole, mutta galaksit tuntuivat näkyvän hyvin ja kevättaivaallahan niitä riittää. Jatkoin edelleen H400-listaa Neitsyen galaksijoukon suunnalla. Steve O'Meara's Herschel 400 Observing Guide on muuten kätevä teos havainto-ohjelman suunnittelussa, varsinkin jos haluaa päästä helpolla eikä ole tätä listaa läpi vielä kahlannut. Kirja on jaettu vuoden aikojen mukaan havaintoöihin. Jokaisen yön kohteista on DSS-kuvat, pieni kartta, opastun kohteen löytämiseksi ja lyhyt kuvaus miten kohde näkyy visuaalisesti.

http://shopping.msn.com/specs/steve-o-meara-s-herschel-400-observing-guide/itemid957383701/?itemtext=itemname:steve-o-meara-s-herschel-400-observing-guide&fulldesc=1
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 23.04.2009, 09:01:22
Taas oli sellainen yö, jota ei kannattunut missata. Vaikka pimeä alkaa väistyä kesän tieltä niin tehokasta havaintoaikaa oli noin kolmisen tuntia. Ihme kyllä taustataivas oli hieman pimeämpi kuin pari yötä sitten mittarin näyttäessä pimeimmällä hetkellä 21,07 mag/arcsec. Eihän tämä mikään kummoinen lukema ole, mutta galaksit tuntuivat näkyvän hyvin ja kevättaivaallahan niitä riittää.
Sama havainto Kangasalla - 22.-23.4. oli kevään parhaita öitä. Kuvasin elämäni ensimmäisen kvasaarin 3C273. Se näkyi visuaalisestikin ED80:lla.
S&T 5/07 tietää tosin kertoa, että Jaakko Saloranta on Suomessa bongannut sen 40 mm putkella...   :shocked:
Viime yö jäi mieleen myös siksi, että pallomainen tähtijoukko M5 erottui paljain silmin. En ensin meinannut uskoa näkemääni, ja piti oikein tarkistaa
Uranometriasta mikä tuhnu oli tähden 5Ser vieressä, mutta M5 se oli.

Jorma M.
Kangasala


Iiro Sairanen

Viime yönä alkoi vaikuttamaan siltä, että kunnolliset galaksikelit ohi tältä keväältä tai sitten vain yritin liian himmeitä kohteita. Keli ei ollut muutenkaan edellisten öiden veroinen, olisiko ollut jotain pientä höttöä ympäri taivasta ja seeing vaihteli huonon ja säälittävän väliltä. Taustataivas pysyi sen sijaan vielä 21:n paremmalla puolella oikean keskiyön aikaan. Vappuun saakka voisi yritellä pallomaisia ja avonaisia joukkoja jos intoa riittää...saas nähdä. Satelliitteja näkyi taas järkyttävä määrä niin paljain silmin kuin okulaarissakin.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

jtbo

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 24.04.2009, 09:38:30
Viime yönä alkoi vaikuttamaan siltä, että kunnolliset galaksikelit ohi tältä keväältä tai sitten vain yritin liian himmeitä kohteita. Keli ei ollut muutenkaan edellisten öiden veroinen, olisiko ollut jotain pientä höttöä ympäri taivasta ja seeing vaihteli huonon ja säälittävän väliltä. Taustataivas pysyi sen sijaan vielä 21:n paremmalla puolella oikean keskiyön aikaan. Vappuun saakka voisi yritellä pallomaisia ja avonaisia joukkoja jos intoa riittää...saas nähdä. Satelliitteja näkyi taas järkyttävä määrä niin paljain silmin kuin okulaarissakin.

Alkaa noita satelliittejä tosiaan olemaan jo kiusaksi saakka, kun melkein minä hetkenä tahansa jollain kohtaa menee satelliitti tuolla taivaalla, ehkä ne nyt vaan sitten näkyvät paremmin kun aurinko ei mene ihan niin paljon piiloon.

Täällä eilinen oli muuten ihan ok, mutta parhaillaankin taivas oli vain tummansininen, johtuuko sitten paikan korkeasta sijainnista vai mistä, mutta ei koko yönä tullut täysin pimeää, yritin linnunradasta saada laajakulmalla kuvaa, mutta ei siitä mitään tullut.

Celest1al Sphere

Alkaa mennä hiukan off topickiksi, mutta menköön!

Täällä leveyspiiriä etelämpänä Turun saariston sisäosissa oli eilen suhteellisen hyvä keli, ja kolme tuntia kestäneen astronomisen hämärän aikana tuli havaittua mielenkiintoisia galakseja Canes venaticin suunnalla, ja vähän muuallakin. Nouseva Linnunratakin näkyi niin hyvin, kuin se vain tähän aikaan vuodesta voi näkyä! Ja ihan astronomisen hämärän lopussa Antareskin jaksoi nousta etelässä puiden latvojen yläpuolelle, ja tuikki siellä kirkkaan punaisena!  :cheesy:

Viime yö oli hyvä yö, harmi vaan, että tämä lysti alkaa olla tämän havaintokauden osalta...

Ari Haavisto


Noniin.

Tuo pimeä aika taas lähestyy ja hiukan jo polttelee. Syksyllä kun on parhaat herkut juurikin siellä suunnassa (Etelä-lounas), mikä täältä Säijästä katsoen on kaikkein pimein kun ei ole lunta maassa, niin yhtälö on aikas hyvä. Muutenkin kun tuon ajan joutuu käkkimään öisin viljankuivaamolla eriä vaihdellen, on siinä samalla mitä ihaninta havainnoida odotusajat tuoreelta sänkipellolta. Mahtavaa!

Rupeaa kuitenkin tuo leviävä valosaaste harmittamaan ja niinpä päätin että pakko on päästä maistelemaan saasteettomampaakin joskus kohtuullisella vaivalla. Keväällä pakkasin putkikolossin autoon ja haravoin Tampereelta Itään haaveena Itä-Etelä suunnan havainnot. Jonnekin Padasjoen ohi asti partioin, mutta pilvet, katuvalot ja sopivan aukean paikan löytymättömyys tekivät sen, että kotipiha vei voiton. Lähdin kuitenkin tutkimaan asiaa tarkemmin ja Tumpun viestissä olleesta linkistä:
http://tinyurl.com/3gecnd aloin haarukoida potentiaaleja. Kuinka ollakaan tuon Astroforecastin valosaastekartan mukaan vain n. 80km ajomatkaa Tampereelta pohjoiseen, Kurusta, löytyy pimeämpi läntti kuin missään etelä-Suomessa. Vaikutti lupaavalta. Karttapalveluiden avulla tähtäsin pimeän läikän ytimeen ja löysin päättyvän metsäautotien jonka varrella on korkealla paikalla oleva hakkuuaukea. Aina paranee. Tänne en keväällä kuitenkaan ehtinyt ennen antikaamoksen (onkohan tuolle jokin termi olemassa?) alkua.

Heinäkuun alussa sitten perheen kanssa piipahdettiin samalle suunnalle patikoimaan kansallispuistoon ja samalla katsastettiin tämä hakkuuakukea ja muutama muukin metsäautotie samalta alueelta. Uusi Kuruntie on todella hyväkuntoinen ja vie nopeasti paikalle. Viimeiset vähäiset katuvalot olivat n. 15 km ennen k.o. paikkaa ja viimeisestä yksittäisestä asutuksestakin taisi olla melkein 10 km. Lisäksi näilläkään parilla asumuksella ei näkynyt mitään huomattavia ulkovaloja! Hakkuuaukea löytyi ja siitä oli hyvät näkymät koko eteläsektorille. Muutama muukin paikka löytyi ja tuli navigaattoriin talletettua. Osa metsähallituksen retkeilyalueen laidalta autotien varresta. Näytti tosi hyvältä. Tarkoitus olisi Syksyllä kokeilla ja raportoida tarkemmat paikat, jos paikat lunastavat odotukset.

Vielä ennen syksyä aion tutkia Pyhäjärven eteläpuolta, Vesilahti-Punkalaidun - seutua, josko sieltä löytyisi <50 km havaintopaikka nopeampaan havaintopiipahdukseen. Enoni maatila on siellä suunnalla ja sieltä voisi löytyä potentiaalia. Tosin yhtä laajaa asumatonta aluetta sieltä ei löydy eikä valosaastekartta läheskään yhtä hyvää lupaa, mutta lyhyempi matka voisi osan korvata ja maanviljelysalueella on enemmän noita aukeita.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Elokuun lopulla sitten kävin Vesilahdesta Halkivahan suuntaan olevan Saunasuon läheisellä hakkuuaukiolla havaitsemassa. Lähimmät katuvalot taisi olla Krääkkiössä ja nekin oli pimeänä.
Linnunradan "halkeama" suorastaan iski silmään ja muutenkin näkymät olivat tasaisen hyvät verrattuna Säijän näkymiin jossa Lentoasema pilaa pohjoissuunnan ja sotkee loppua.

Täytyy tosin sanoa, että kotiin palattua kotipihastakin näkymät olivat hyvät eli keli oli muutenkin hyvä. Kuitenkin 300mm Newton pääsi oikeuksiinsa ja 8mm okulaarilla M27:aa katsoessani kirjaimellisesti pelästyin! Ei ole ennen moista käynyt. Uudella 8mm Hyperion-okulaarilla näky oli kerta kaikkiaan hengästyttävä. Myös pallomaisilla näkymät olivat upeita ja kaiken kaikkiaan kokemus risukossa rymyävine eläimineen ja taivaalla kirjaimellisesti hehkuvine tähtineen jäi syvästi mieleen. Hetkeäkään vielä lyhyestä yöstä en halunnut hukata vaan ajelin Gotolla kohteesta kohteeseen kuin lumottuna! Välillä hain 25x100 kiikarit autosta ja vain lakaisin taivasta, välillä vain katselin paljain silmin ja nautin tunteesta olla galaksin sisällä.

Kuitenkin valosaastekarttojen perusteella tuokaan paikka ei ole vielä kovin pimeä perinteisessä mielessä ja todellakin Länsi-Pohjois-sektoreilla oli hehkua havaittavissa ja muutenkin ihan täydellisen pimeää ei ollut. Kuitenkin jos vertaa vaikka viime yötä Säijässä, jossa ilmassa oleva runsas vesihöyry levitti asutuksen valosaastetta tehokkaasti, niin että käytännössä ei ollut kunnolla pimeää vaan maaston näki melko selvästi, niin olihan siellä Saunasuolla pimeää!

Nyt olen tehnyt havaintopiirroksia erilaisista kohteista tarkoituksena vertailla niiden näkymistä erilaisilla havaintopaikoilla ja miten putki pääsee oikeuksiinsa erilaisissa olosuhteissa. Seuraavaksi havaintoretki Kurun takamaille, missä valosaastekartan mukaan pitäisi olla vielä ainakin "pykälän" pimeämpää ja jossa sitten varmaan rymyävät karhut peurojen sijaan!

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 25.09.2009, 18:41:06
Elokuun lopulla sitten kävin Vesilahdesta Halkivahan suuntaan olevan Saunasuon läheisellä hakkuuaukiolla havaitsemassa.

Mielenkiinnosta kysyn käyttämäsi yhdistelmän reissujalustaa, jolle olet tuon putken pystyttänyt? Ei kai EQ6 Pro?
"...hakkuuaukiolla havaitsemassa... 300mm Newton pääsi oikeuksiinsa... ajelin Gotolla kohteesta kohteeseen..."
- Timo Inkinen

Ari Haavisto

Kylläpä juuri niin, EQ6pro reissujalustana...

Hakkuuaukean keskellä toki kulki metsäautotie ja sitten hakkuu-ura siitä pistona. Ja jonkinsortin citymaasturi alla. Paikat haettu kovan kartta/satelliittikuvarumban avulla juuri siksi.
Eihän tuota nyt yli 30m autosta kokoa mikään. Kotipihalla kokoan yleensä pellolle, 20-30m autotallista. Silloin en edes vaivaudu irrottamaan ekvatoriaalipäätä ja vastapainoja kolmijalasta vaan kannan semmoisenaan. Autoon pitää nekin toki erotella. Tuleepahan ainakin lämmin kun kanniskelee.

Ledilampun valossa 10-20 min ja putki on koossa auton lähistöllä ja napatähdätty. Inhottavinta on tuo lohenpyrstön sihtaaminen. Olen pohtinut lisätä siihen "kohdistusjigin" jonka päälle pyrstö ensin lasketaan ja sitten taivutus pinnat vastakkain ja kiristys.

Kotipihassa sitä mielellään hakee kohteita käsin putkella ja kiikareilla ja keskittyy enemmän kohteiden ympäristöönkin. Automatkan päässä keskittyy itse kohteisiin ja haluaa ottaa niistä kaiken irti kun on harvinainen tilaisuus ja GOTO on siinä kiva.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Timpe

Kiitos selvennyksestä! :smiley:
Ihmettelin lähinnä tuota jalustapuolta, koska 30cm Newtonin tukevuusvaatimukset ovat aika hurjat jalustan suhteen ja tällaisen jalustan kannettavuus on siksi parhaimmilllaankin "rajallinen". Omalle Gemini G41 jalustapäällekin on saatavilla erikseen reissukolmijalka, jonka löydät täältä. Vieritä sivu alas ja katso ""GHS MkII Qlock tripod":n kohdalta. (Ei kovin siirreltävä sekään, kun jalustapää painaa reilut 20kg + tuo GHS MkII kolmijalka 15,5kg ja tässä ei ole mukana putken ja vastapainojen omaa painoa  :undecided:)
PS. Olen itsekin kanniskellut tuota EQ6 Pro:ta, joten tiedän sen siirreltävyyden melkoisen hyvin. Tsemppiä kantamiseen, ei tarvitse punttisalia tuon jälkeen!
- Timo Inkinen

Iiro Sairanen

Daavidintiellä Aniassa kuivaajassa oli valot päällä edellisenä havaintoyönä ja jouduin etsimään uuden havaintopaikan. Nyt kävi onni onnettomuudessa ja löytyi paljon parempi paikka aivan vierestä. Kuivaajan takana olevan pellon laitaan pääsee autolla ja siitä on käytännössä horisonttinäkymä etelään. Pohjoisen puolella suojaa kuusimetsä eikä paikka ole muutenkaan niin altis tuulelle kuin kuivaajan piha. Tämä tullee olemaan uusi sulan maan aikainen havaintopaikka. Paikka löytyy koordinaateista: 61°23'11" N 23°32'15" E jos joku haluaa hyödyntää. Vieressä on jokin vanha rakennus, mutta luulen sen olevan lähinnä kesäkäytössä.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Ari Haavisto

Heips.

Hyvä homma. Omistaja (Vanhaherra, varatuomari Tapola) asuu käsittääkseni muualla. Voisin oikeastaan olla jossain vaiheessa hänen kanssaan hiukan jutulla aiheista jos vaikka tähän saataisiin jonkinmoinen "puolivirallinen" havaintopaikka johonkin TA-URSA:n rekisteriin (onko semmoista?) kun kerran hyvistä havaintopaikoista on yleensä ottaen pulaa. Olisiko tällaiselle toiminnalle tarvetta?

Noita läheisillä Höökinmäentien varren peltojeni (aiemmin viestiketjussa) vieressä asuvia asukkeja jo pohjustinkin aiheesta, että tienoolla saattaa yöaikaan kenties liikkua tähtiharrastajia, etteivät ihmettele jos joku vaikka kaukoputken/auton kanssa syvemmälläkin pellolla liikuskelee maan jäädyttyä. Olivat kiinnostuneita ja itse asiassa toivoivat että liikuskelisi niin menisivät hekin katsomaan...Heidän kanssaan olenkin sopinut että saavat kasvukauden ulkopuolella käyttää peltoja hevos/poniharrastukseensa. Poni päivällä, tähtiharrastaja yöllä = poninkakkaa kaukoputken jalassa?..

Tuosta taas heräsi ajatus järjestää juhlavuoden kunniaksi kyläläisille alueella jonkinmoinen tähtinäytös kun monia asia tuntuu kiinnostavan. Varmaan kuitenkin täytyy olla kuu alkuillasta näkyvillä, se kun ei jätä ketään kylmäksi.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

#29
Viime viikon La-Su - välisenä yönä oli pitkästä aikaa selkeää ja jatkoin havaintopaikkojen kartoitusta Tampereen seudulla. Tämmäsin GIMPillä Astroforecastin valosaaste-ennusteen seutukunnan kartan päälle miten kuten ja sain aikaiseksi oheisen kuvajaisen. Edit: (Ennusteessa kun ei ole kuin maiden rajat ja joku vanha läänijako tai ainakaan en ole löytänyt)

Tuo valosaaste (ym.) ennuste löytyy: http://astroforecast.org:8080/ Sieltä sitten "view forecast map".

Tuon mukaan etelä-Suomen sisämaasta ei pimeintä luokkaa (musta vyöhyke) löydy enää ollenkaan. Seuraavaksi parasta, sinistä, löytyy hiukan ja sitten vihreää jo jonkin verran. Kuvassa numeroitu seuraavasti:

1. Oma takapiha tuossa punaruskean ja keltaisen vyöhykkeen rajoilla, noilla tienoilla Iirokin käypi katselemassa (antoi koordinaatit aiemmin ketjussa). Etelä-Länsi-sektori hyvä koska silloin katsotaan pimeämpien vyöhykkeiden ylle.

2. Vesilahden Saunasuon tienoo. Vihreää vyöhykettä. Käyttämäni havaintopaikka hakkuuaukea/metsäautotie 61°15'23" N 23°18'04" E . Alkusyksystä lehden vielä ollessa puissa ja Krääkkiön katuvalojen sammuksissa, mahtavat näkymät, etenkin Etelä-Länsi-sektorille jossa Linnunrata hehkuu.

3. Kuru, Kotokulo, sinistä vyöhykettä, hakkuuaukea ja hyväkuntoinen metsäautotie (olisiko valtion maita?) 62°02'58" N 23°35'03" E. Tämä 21-22.11.2009 yöltä, ei lunta, lehdet pudonneet. Taimikko jo peittää ihan horisonttinäkymää, mutta muuten hyvä. Todellinen erämaafiilis ja hiukan jo tuli kuunneltua vieläkö on karhut hereillä :undecided:  Kuitenkin ensimmäistä kertaa vuosiin Linnunrata kaartoi horisontista horisonttiin ja tähtiä näkyi todella paljon vaikkei alkuun läpinäkyvyys mikään paras ollutkaan. Erityisesti hämmästytti puiden taakse laskeva Delfiini, joka hohti kuin pieni Orion ikään! Isommat asterismit sitten näyttivätkin paljon vaatimattomammilta koska tähtiä näkyi niin paljon.

4. Kuitenkin edelleenkin mielestäni saattoi pientä hehkua jossain suunnassa olla ihan horisontissa ja niinpä yöllä kotiin lähtiessä päätinkin ajaa vielä poispäin Tampereelta jonkin matkaa, Virtoja kohti, syvemmälle siniselle sektorille. Ajattelin, että pitäisi saada mahdollisimman paljon sinistä vyöhykettä eteläpuolelle. 62°06'11" N 23°40'11" E pysähdyin ihan Vaskivedentien kupeeseen soramontulle. Viereisellä tiellä hiljakseltaan kulkeva liikenne hiukan häiritsi, mutta todellakin hiukan parani etelähorisontti vielä. Samaan aikaan kyllä läpinäkyvyyskin oli paranemaan päin. Seuraavan kerran joku hakkuuaukea jostain näiden kahden viimeisen paikan välimaastosta tulee kokeiltavaksi.

Kotimatkalla pysähtelin kymmenen kilometrin välein ja tein silmämääräisiä vertailuhavaintoja taivashehkusta (rajamagnitudien määritystä sitten tulevaisuudessa). Valosaastekartta tuntui pitävän kutinsa ja todellakin ero eri paikkojen välillä oli huomattava. Kotipihalla linnunrata oli vain valjakka päistään haipunut haamu ja mm. M31 näkyi hyvin lähinnä sivusilmällä kun kotokulossa se näkyi selkeästi suoraan päin katsomalla. Illan havaintolistalla oli M15, M1, M31 kumppaneineen ja sitten lähinnä Kefeuksen-Kassiopeian avonaisia NGC-joukkoja.

Näyttää siltä, etä kohtuullisen pimeitäkin paikkoja mukavan ajomatkan päässä Tampereesta löytyy, mutta sitten ongelmana on luoksepäästävän riittävän aukean alueen löytäminen sieltä. Siellä missä ei ole valosaastetta, ei ole ihmisiä, ja siis yleensä tietöntä metsää. Nämä paikat olen haarukoinut usean tunnin nettikarttojen parissa istumisella ja työ jatkuu. Harrastusmuoto se tämäkin. Täytynee hommata taustataivaan kirkkauden määritykseen mittari ja ruveta harjoittelemaan rajamagnitudin määritystä niin saa hommasta vähän tieteellisempää. EDIT: Tilauksessa
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"