Havaintosuoja No:2

Aloittaja Timo Kantola, 22.01.2012, 17:20:19

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Ainahan on mahdollisuus että tuollaista suhteellisen pientä ja pinnassa olevaa perustusta routa liikuttaa - varsinkin kun ei ole minkäänlaista kokemusta rakennushommista, tuo on ensimmäinen tekemäni betonivalu.
Perusta painaa noin 500kg ja putki jalustoineen, pilareineen alle 100kg.

Pohjavedestä ei pitäisi olla haittaa, tontti on mäepäällä korkeimmassa kohdassa
9-5-2012 kuvassa näkyvä metsänreuna on samalla jyrkähkön mäen reuna, pudotusta noin 15m, 30m matkalla.
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9568.msg95123#msg95123
Pohjaveden saamiseksi meillä on 240m syvä porakaivo.

Pilarin olen suunnitellut niin että jalusta ja putki asennettuna koko systeemin painopiste on aikalailla keskilinjassa perustatolppaa - perustaan ei kohdistu minkäänlaista vääntöä.

Jos napasuuntaus kaikesta huolimatta ajansaatossa muuttuu, niin sitten säädellään - ei ongelma.
Timo Kantola

Timo Kantola

Päivitystä:
Koitin hieman etukäteen suunnitella. Aiemmin jo kerroin että havaintosuojasta tulee siirrettävällä katolla ja jyrkällä harjakatolla varustettu (helppo toteuttaa ja luotettava).

Suunnitellessa huomasin että jyrkkä harja peittää pohjoistaivaan aika korkealle, joten hahmottelin pitkällä SPX300F12 putkella tuollaisen timatinmallisen harjakaton. Simppeli muutos katonmalliin teetti paljon päänvaivaa, jotta rakenteesta saa tukevan. No nyt katto on valmiina ja kulkee 10kpl 100mm pyörien päällä kiitettävän kevyesti.

Valokatteen leikkaaminen on oma jobinsa sekin. Homma meinasi mennä käsipelillä sahaamiseksi, kun sopivan tiheähampaista kuviosahanterää ei löytynyt mistään. Loppujenlopuksi sain kuviosahaan oikean terän rälläköimällä rautasahanterästä sopivan terän. Lisäksi monimuotoiset leikkaukset teki sen että katto vuotaa hieman kahdesta kohdasta - eli pitää viellä ryhtyä kattohommiin ennen kuin jalustan voi kantaa paikoilleen.
Lisäks katon eteläreunaan pitää tehdä jonkinlainen vesikouru, nyt jos katolla on kastepisaroita, ne valuu suojan siälle kattoa liikuteltaessa.

Aikapaljon on viellä tekemistä, mutta eiköhän se elokuun puoleenväliin mennessä..
Timo Kantola

Ransu

Hyvän näköinen havaintosuoja on tulossa, on mukavaa seurata näitä rakennuspuuhia joten laitahan aina päivitystä tulemaan.
Kattoratkaisu on mielenkiintoinen ja noin jyrkkänä varmaan tiputtaa lumetkin itsekseen. Nyt vajaan vuoden omaa rakennusta käyttäneenä pidän sita parhaana investointinani tähän harrastukseen.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timo Kantola

#18
Melko valmista alkaa olemaan. Jalusta ja putki on ollut asennettuna ja toiminnassa elokuun puolestavälistä lähtien.

Jalustan etäohjaus:
Jalustaa ja CCD kameraa ohjataan torniläppärillä jota etäohjataan sisältä työhuoneesta (30m päästä tornista) toisella läppärillä VNC:n avulla, koneet on fyysisesti Ethernet yhteydessä toisiinsa.

Putken toimintojen etäohjaus:
Putken toimintoja (fokusointi ja lämmitysten ohjaus, fokuskamera ja tarkennusvalo, tähtäinkamera päälle/pois ja Canonin laukaisijan käyttö) ohjataan työhuoneesta Vellemanin 10-kanavaisella lähetin/vastaanotin ohjaimella,  http://radioduo.net/product_info.php?cPath=21_44&products_id=667&osCsid=2757481a18f9d579b7b3a2947d105719
jossa kytkintieto kulkee yhdellä parikaapelilla. Lisäksi rakentelin vastaanottimen kaveriksi 9-releisen relekortin, joka hoitaa varsinaisen kuorman kytkennän. Vastaanotin ja relekortti on asennettu koteloonsa joka on vuorostaan kiinnitetty dovetail plateen kiinnitetyn AL-kannakkeeseen. Näin kaikki em. toiminnot voidaan tuoda putkelle yhdellä parikaapelilla.

Alumiiniteippiä
Komponenttikuvassa näkyy kovasti AL-teippiä kiinnitettynä filtteripyörään, ccd kameraan.. fokkariin ja vähän sinne tänne. Niiden funktio on hieman hillitä kasteen kertymistä kameran sähköliitäntöihin ja filtteripyörän sisälle. Manuaalisessa filtteripyörässä on aika iso pyöritysaukko.

Tähtäimestä:
Tähtäin kamera on toistaiseksi käytössä jalustan buuttausta varten. Jalustassa on kiinteät 1" tarkkuden referenssipisteet, ja sijainnin sekä kellonajan jalusta saa GPS mokkulasta, näillä tiedoilla jalustan tulisi referenssiin ajon jälkeen olla 1" tarkkudella kartalla, mutta jostain syystä RA heittää noin tunnin ja Dec heittää jotain 5 astetta, joten jotta saan kartan (CartesDu Ciel) ja jalustan synkkaan, pitää manuaalisesti ajaa tunnettu tähti keskelle kuvakenttää. Jalustan ja karttaohjelman synkronoinnin jälkeen ei tähtäintä tarvitse. Ongelma varmaan poistuisi (ja samalla pääsisin eroon tähtäiputkesta/kamerasta) manuaalia lukemalla ja harjoittelemalla homma, mutta.. Selkeitä kelejä on ollut niin tuskallisen vähän että en todellakaan halua käyttää vähäsiä kelejä jalustaharjoitteluun - eli homma siirretty myöhäisempään ajankohtaan.

Jalustan lämmitys
DDM60 jalustaan olen virittänyt jatkuvan 7.5w lämmityksen (tiedetään - kuvassa lukee 8w) moottoripyörän 15w kahvanlämmittimistä http://www.mc-scatter.com/mopojen-osat-viritys-yleisosia-muut-kahvan-lammittimet-p-14039.html#.ULtvPoO9S5U
1mm AL-pellin taivutin kaarelle ja sitten liimasin tarraliima kiinnitteisen lämmityselementin ja sen päälle tarraliima kiinnitteisen eristeen. Lämmitin sopii/kiinnittyy sellaisenaan jalustaan (molemmin puolin yksi lämmitin), lämmittimet on kytketty sarjaan 12v syöttöön, ja on jatkuvasti päällä. 7.5w pitää DDM:n juuri sen verran ympäristöään lämpimänä että kaste eikä kuura kerry jalustalle ollenkaan.

Visiiri
Observatoriossa on myös eräänlainen tuulivisiiri, näkyy yleiskuvassa. Se on tarkoitus nostaa kovalla tuulella ylös tuulensuojaksi, jos putki on suunnattu korkealle taivaalle. Visiirin nosto käsin osoittautui hyvin hankalaksi (visiiri on 12mm vesivaneria , ja painaa jonkin verran). Visiiri odottaa nostomekanismin kaksimistä, työtä hidastaa se että esim. 29.11 tuuli puhalsi puuskissa parhaimmillaan 5.8m/s eikä haitannut zeniittiin suunnattua putkea juuri ollenkaan (kuvasin tuolloin koko illan HT-Cas tähteä).

Kohteet:
Systeemin päätyö  on toistaiseksi muuttuvien kuvaaminen. Laitteisto on tasapainotettu siten että Canonin 350D + Baaderin MPCC komankorjaajan voi laittaa MX716 ja filtteripyörän tilalle tasapainotuksen muuttumatta. Kelejä on toistaiseksi ollut niin vähän, että muuttuvien kuvaamiseen ei ole viellä kyllästynyt, joten pääpaino edelleen muuttuvissa.

Käytössä havaittua
Tälläinen siirrettävällä katolla varustettu hvaintosuoja on hyvä, varsinkin jos on lattialla varustettu - pysyy kosteus hyvin ulkona, paitsi.. Kun syksyllä pitää katon yön yli auki, on kaukoputki kosteudesta vettä tippuvan märkä - samoin on koko havaintosuoja märkä sisältä. Jos on pakkasta on kosteus kuurana joka paikassa. Laitoin 650w sisätilan lämmittimen toimimaan ajastimella 1h/ vuorokausi, niin kosteus kaikkoaa parissa päivässä. Pitkä pilvisyys jakso ja laitan lämmittimen kokonaan pois.
Timo Kantola

Make

Upea järjestelmä, Timo! Onnittelut! Täytyy ottaa oppia monista hienoista ratkaisuistasi.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Tikkes

Hienot systeemit ja pitkälle mietityt ratkaisut. Tuo Vellemanin lähetin/vastaanotin näyttää näppärälle ratkaisulle.

Toivotaan, että taivaat avautuu havainnointiin ja saat laitteet tositoimiin.


Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko

Timpe

Peukku pystyyn täältäkin suunnalta tällaisille pidemmälle mietityille havaintoratkaisuille! :cool:
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Melkoisen hyvät systeemit. Mahdollisuus tarkkailla ja ohjata systeemeitä sisätiloista on aikamoinen etu jota juuri nyt itsellenikin toivoisin... tuolla ulkona juuri nyt valotussarja aloitussäätöineen käynnissä (pitkästä aikaa!) ja pakkasta parikymmentä. Mutta pakko hammasta purren mennä taas katsomaan onko systeemit ja taivas ok.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Jyrki

Siistin näköinen ja hyvin toteutettu kokonaisuus...  :cool:

Omassa "astroluukussa" on kosteusongelma pysynyt yllättävän hyvin kurissa 60 w lampulla joka palaa 24h/vrk ...paitsi kuvattaessa  :wink: Toinen samanlainen lamppu on vielä varalla jos tulee oikein kovat pakkaset. Ainoa hetki jolloin kosteus vaivaa on pitkän kuvausyön jälkeen, jolloin koko havaintosuoja on myös sisältä tasaisen huurteen (syksyllä kasteen) peitossa. Sen haihtumiseen menee helposti päivä pari, vähän keleistä riippuen. Luulen, että kopion sinulta tuon sisätilan lämmitin idean niin pääsee siitäkin riesasta.   

P.S. EU:n kiusanteko hehkulamppulämmittäjille pakotti täydentämään varastoja ...60W lamppuja on nyt varastossa n. 20 vuoden tarpeisiin. Sen jälkeen on pakko vaihtaa lämmitysjärjestelmää...         
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

TuRe

Tekninen kokonaisuus. Puhuit katosta sisälle valuvasta kasteesta. Valokatteen alle lautoihin kiinni saisi varmaan huokoisen, valkean, 2 mm muovilevyn (Etolan teollisuusmyynti), jolla estät kastepisteen muodostumisen katon sisäpinnalle. Samalla se suojaa kesällä liialta Auringon paahteelta, "ellet halua kasvattaa tomaatteja".
Tuomo Repo

Timo Kantola

Kiitos kaikille kehuista  :cheesy:
Lainaus käyttäjältä: Jyrki - 03.12.2012, 09:25:47
Omassa "astroluukussa" on kosteusongelma pysynyt yllättävän hyvin kurissa 60 w lampulla joka palaa 24h/vrk ...paitsi kuvattaessa  :wink:
Olen hieman pihi, niin käytän 650w lämmitintä tunnin/ vrk = 0.65kwh/vuorokaus
60w lamppu joka palaa 24h kuluttaa 1.44kwh = 2.2x enemmän!  :police:
Lainaus käyttäjältä: TuRe - 03.12.2012, 11:47:36
Puhuit katosta sisälle valuvasta kasteesta.
Kiitos, minulla on valokatteen alla valkoinen maahan laitettava suodatinhuopa (Carlsonilta 25e/10m^2)
Kosteusongelma vaivaa silloin kun katon joutuu pitämään yön yli auki. Kiinni ollessa ei sisäpuolelle muodostu kondenssiota tuon aluskatteen, eli huovan ansiosta.
Timo Kantola

Jyrki

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 03.12.2012, 14:18:59
Kiitos kaikille kehuista  :cheesy:Olen hieman pihi, niin käytän 650w lämmitintä tunnin/ vrk = 0.65kwh/vuorokaus
60w lamppu joka palaa 24h kuluttaa 1.44kwh = 2.2x enemmän!  :police:

Olin kokonaan unohtanut ottaa laskelmiin mukaan hehkulamppuratkaisun selkeästi suuremman sähkönkulutuksen  :azn:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Ransu

Pahuksen hienot systeemit, onnittelut! Toivotaan kirkkaita kelejä
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/