Yhtenäiset pilvilautat

Aloittaja TuRe, 11.01.2012, 16:20:13

« edellinen - seuraava »

TuRe

Ennen oli, niin ainakin muistiin on syöpynyt, myös sadepilviä, mutta aina joskus niiden välissä oli näkyvissä myös sinistä taivasta. Nykyisin on talvella vain laajoja esim. koko Pohjois-Euroopan kattavia yhtenäisiä pilvi-, tai yläsumulauttoja. Niin yhtenäisiä, että väliin ei pääse. Nämä matot kiertävät vastapäivään Pohjoisnavan ympäri. Voisiko joku "professori" kertoa, mikä tämän ilmiön synnyttää tähtiharrastajien kiusaksi.   
Tuomo Repo

MarkoM

En ole proffa (:grin:), mutta uskoakseni jotain tekemistä asian kanssa taitaa olla NAO-ilmiöllä (eli periaatteessa sama kuin El Niño ja La Niña), minkä vuoksi matalapainetoiminta on näillä leveyksillä tänä talvena voimakasta. Muutamana päivänä kun tässä on painekarttoja katsellut, niin korkeapaine näyttäisi parkkeeranneen tuonne läntiseen Keski-Eurooppaan ohjaten matalapaineet tänne meille... :undecided:
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

TuRe

#2
Nuo ilmiöt ne taitavat olla. Ainakin silloin " taivas aukeaa", kun koillisesta alkaa puhaltaa alavaa pitkin - Vienan meri - pari järveä - Ääninen - Laatokka
- Suomen lahti.  Tosin silloin elohopea putoaa niin alas, että "ulos ei ole menemistä" Etelä-Suomessakaan.
Tuomo Repo

Mare Nectaris

Lainaus käyttäjältä: TuRe - 11.01.2012, 16:20:13
Ennen oli, niin ainakin muistiin on syöpynyt, myös sadepilviä, mutta aina joskus niiden välissä oli näkyvissä myös sinistä taivasta. Nykyisin on talvella vain laajoja esim. koko Pohjois-Euroopan kattavia yhtenäisiä pilvi-, tai yläsumulauttoja. Niin yhtenäisiä, että väliin ei pääse. Nämä matot kiertävät vastapäivään Pohjoisnavan ympäri.

Jotakin tietoa täällä.  Ilmastonmuutoksen seurauksena on valtava määrä kiinteää jäätä (jäävuoria ja merijäätä) sulanut, ja tämä vesi hyvin suurelta osin kiertää Maapallon sääjärjestelmässä; osa tietenkin sitoutuu vedeksi, mutta haihtumisen kautta palautuu ilmakehään. Jutun mukaan on mahdollista, että ilmiöstä aiheutuva meriveden lämpeneminen edelleen kiihdyttää haihtumista ja lisää pilvisyyttä.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Timpe

Ja tähän väliin on pakko suositella tätä uutuuskirjaa URSA:lta. Harvemmin törmää sellaiseen tietokirjaan, jota lukee yhtä sujuvasti kuin lukisi jotain romaania  :cool:
- Timo Inkinen

naavis

Ursan kirja Ilmakehä, sää ja ilmasto on hyvä perusteos säästä ja ilmastosta. Muistaakseni tässä kirjassa kerrotaan myös eri pilvityypit. Jos muistan väärin eikä kirjassa luetella pilvityyppejä, Gavin Pretor-Pinneyn Pilvibongarin opas auttaa hyvään alkuun.