AstroTortilla - kotikutoinen, puolivillainen kuvausapuohjelma

Aloittaja mickut, 27.11.2011, 19:32:29

« edellinen - seuraava »

mickut

Lyhyesti:

Laurin jo mainostettua muutamaan otteeseen tortillaa, voinee se nähdä päivänvalon vaikkei kestäkään kenttäolosuhteita kaikilla laitteistoyhdistelmillä. Asennuspaketti ja ohjeet ovat löydettävissä osoitteesta http://astrotortilla.sf.net.

Pidemmin:

AstroTortilla on kehitysvaiheessa oleva apuohjelma tähtikuvauksen virheherkimpien ja aikaavievimpien säätöjen automatisoimiseen. AstroTortilla pyrkii tukemaan suurta osaa tunnettuja, jo käytössä olevia ohjelmistoja. Tällä hetkellä AstroTortilla tukee muutamia kuvausohjelmia (Nebulosity2, MaxImDL, kuvankaappausta ruudulta sekä suoraan ASCOM kameroita), astrometry.net tähtikuvaratkojaa, sekä ASCOM kaukoputkijalusta-ajureita.

AstroTortilla tämänhetkiset ominaisuudet:
- kaukoputken astrometrinen synkronointi,
- astrometrinen, iteratiivinen kohteen keskitys goton jälkeen,
- napasuuntaus (sekä astrometrinen, että V-drift kuvaus),
- goto aiemmin talletetun kuvan koordinaatteihin,
- automaattinen kielivalinta (vaihtoehdoista englanti ja suomi).

Käyttäjiltä tällä hetkellä oletetaan löytyvän jonkinverran vapaa-aikaa ongelmatilanteissa, ja raportoivan mahdollisista virheistä suoraan projetkin virhesivulle.

Tällä hetkellä tunnettuja ongelmia on ainakin:
- SS2k jalusta-ajureiden kanssa,
- 64-bittisissä ympäristöissä (ei asennuspakettia),
- hankalasti määriteltävä toimimattomuus joillain koneilla,

- Antti ja muu AstroTortilla-tiimi.

Edit 22.1.2013: Versio 0.4 on julkaistu, voit huoletta jättää lukematta 10 sivua vanhojen versioiden muistelua ja siirtyä nykyaikaan. Tätä viestä yliviivattu soveltuvin osin.

J-P

Hei,

Loistava lisä softaarsenaaliin! Testaan heti seuraavalla kuvauskerralla.
En ole raskinut hankkia PinPointin täyttä versiota, "Lite" versio toimii MaximDL:n kanssa, tämä vaikuttaa helpommalta ja jotenkin nokkelammalta.


J-P

Lauri Kangas

Eli suomeksi, Tortillalle voi komentaa tällaisia temppuja yhdellä napilla:

"Selvitä mihin suuntaan putki osoittaa ja kalibroi goto siihen"
"Käännä jalusta tarkalleen sinne, mihin se nyt luulee osoittavansa (huonon goton jälkeen)"
"Käänny täsmälleen samaan suuntaan kuin tämä APOD"

Tuettujen kamerasoftien lista kasvanee lähiaikoina. Astro Photography Toolin kehittäjältä saatiin jo Tortillaa tukeva testiversio, ja kohta Tortillakin osannee jutella sille päin. Samoin BackyardEOS-softan kehittäjät ovat ilmaisseet kiinnostuksensa tuen rakentamiseen. Jos et käytä mitään vielä tuetuista kuvaussoftista, voit virittää Tortillan ottamaan kuvankaappauksia softasi ruudusta, tai sitten osoittaa kuvat Tortillalle käsin.

Muita kehitteillä olevia maukkaita ominaisuuksia:
- Täysin automaattinen napasuuntaustyökalu, joka katselee hetken ympärilleen ja kertoo sitten napasuuntausvirheen (joudut kuitenkin itse pyörittämään nuppeja)
- Automaattinen kalibrointipisteiden keräys EQMODin N-Star alignmenttiä varten niin monella pisteellä kuin haluat. Tällä voi rakentaa samanlaisen jalustavirhemallin jalustan suuntauksen parantamiseksi kuin MaximDL:n MaxPointilla tai TheSkyn T-Pointilla, mutta ilmaiseksi.

Astrometry.net-ratkaisijan asentamisen olemme pyrkineet tekemään niin helpoksi kuin mahdollista, mutta muutaman gigan tähtitietokannan pyytäminen ja lataaminen voi korottaa kokeilukynnystä joillakin. Suosittelen kuitenkin rohkeasti vain seuraamaan ohjeita. Kunhan Astrometryläiset saavat nettiratkaisijansa käyttöön (AstroTortilla-tiimistä riippumattoman ajan päästä), voi AstroTortillaa koekäyttää ilman että omalle koneelle tarvitsee asentaa ratkaisijaohjelmaa. Taivaan alla pusaamiseen suosittelen joka tapauksessa ratkaisijan asentamista paikallisesti koneelleen.

naavis

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 27.11.2011, 20:45:17
Muita kehitteillä olevia maukkaita ominaisuuksia:
- Täysin automaattinen napasuuntaustyökalu, joka katselee hetken ympärilleen ja kertoo sitten napasuuntausvirheen (joudut kuitenkin itse pyörittämään nuppeja)

Tämänhetkinen astrometrinen napasuuntain selvittää suuntausvirheen simuloimalla driftausta, eli se ottaa käyttäjän pyynnöstä joko idästä/lännestä tai meridiaanilta pari kuvaa, joista se voi laskea vastaavasti rektaskensioakselin altitudi- tai atsimuuttivirheen, eli napasuuntauksen kokonaisvirheen laskemiseen tarvitaan neljä kuvaa. Tulevaisuudessa suuntain pystyy laskemaan napasuuntausvirheen jopa kahden(!) kuvan perusteella täysin automaattisesti.

Kiteytetysti tämänhetkinen suuntain tekee samat jutut kuin manuaalinen driftaus, mutta tähden valumista ei tarvitse odotella ja virheen koon saa suoraan numeroina.

Lauri Kangas

#4
Kotikutoisuus ja puolivillaisuus kostautuu. Asentaessanne olkaa erityisen huolellisia että valitsette ohjeiden mukaisesti kaksi asennuspalvelinta. Jos asennatte ensin väärin, voi tulla ongelmia mutta ne on mahdollista korjata. Voitte kysellä tässä ketjussa jos ei meinaa onnistua.

- Nyt jaossa olevassa 0.2.4 rc1 -versiossa (ja vissiin kaikissa sitä aikaisemmissakin) on vanhanmallinen ns. backend-polku asetuksissa. Jos Tortilla ei ratko kuvia, sen solverilaatikon asetuksiin pitää ensimmäiselle riville vaihtaa poluksi /etc/astrometry/backend.cfg. Julkaisemme pikimmiten uuden version jossa tuo ja pari muuta juttua on korjattu. Toivottavasti päivän tai kahden sisällä.

- Lisäksi on käynyt ilmi että moni virusskanneri luulee tuota tekemäämme Cygwin-asennusapuohjelmaa virukseksi. Tämä on väärä hälytys joka johtuu siitä että moni virus käyttää samanlaisia pakkausalgoritmeja kuin ohjelma, jolla paketoimme varsinaisen Cygwin-asennusohjelman samaan pakettiin tuon yhden komentoriviloitsun ajavan bat-tiedoston kanssa. Toistan, että hälytys on väärä ja mikäli haluaa olla aivan varma, voi setup.exen hakea Cygwinin sivuilta ja suorittaa sen tarvittavilla parametreillä komentoriviltä sivuiltamme http://astrotortilla.sourceforge.net/cygwin-custom/ löytyvien ohjeiden mukaan.

- Luulen edelleen että vaatimus noiden indeksien pyytämiselle karkottaa kiinnostuneita käyttäjiä. Sähköpostin lähettäminen noille on pikkujuttu, mutta harkitsemme myös että generoisimme USNO-luettelosta itse indeksit jaettavaksi eteenpäin omilla ehdoillamme (= täysin vapaasti). Generointi on laskennallisesti raskasta ja saattaa viedä viikon verran, mutta ei se mitään. Jos löydämme jonkun hyvän paikan jossa jakaa muutaman gigan tiedostoja eteenpäin, niin tutkitaan asiaa.

Edit: Tortillan vikoja korjattu, ks. alla.

Una

Nyt sitten enää odotellaan kelejä että pääsisi tuota napasuuntausta Tortillan avustamana testailemaan. Napatähtäin tulikin jo dumpattua kun vedin johdot jalustan läpi. Latauslinkki ja tunnukset USNO:n indekseihin tulivat hieman reilussa vuorokaudessa.

Lauri Kangas

Noniin, Mickut pisti korjaten ja nyt on taas vikoja vähemmän. Backendin polku menee automaattisesti oikein eikä käyttäjän tarvitse murehtia siitä.

Samoin Cygwinin asennusohjelma on nyt sisällytetty AstroTortillan asennusohjelmaan ja toimii ilman komentorivikikkailuja. Huomionarvoiseksi seikaksi jää vielä että käyttäjän pitää käsin valita oikeat kaksi latauspalvelinta. Jos keksitään miten nuo saadaan automaattivalituksi, niin sitten asennuksen pitäisi sujua next next next -periaatteella.

Manuaalit päivitetään vielä ajan tasalle hetimmiten mutta sitä odotellessa uusin versio 0.2.4rc2 on saatavilla kotisivuilla.

laari

Kokeilin & testailin tuossa softaa ja jotain pientä ongelmaa ilmeni:

Indeksit löytyy väliltä 205-219, solveria koittaessa herjaa, että "no solution" (fileopencamera moodi). Sama homma juuri otetuilla 5-10s jpg&tiff kuvilla ja vanhoilla pitemmän valotuksen kuvissa. Kuvat siis 400d+200mm.
Pistin lataukseen vielä 204-indeksit, josko noista olisi apua?

Ja toinen juttu on, että vaikka ohjelman sulkee, se jää kuitenkin taustalle prosesseihin päälle ja se pitää erikseen task managerista lopettaa. Bugi?

Käyttiksenä win7 6bit.

Testailut jatkukoon...
Juha Peräsaari

Astrobin

Ioptron Cube-A
Nikon D5300

Jupiter 37A 135mm f3.5
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
iOptron 1200mm / 90mm MC

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: laari - 14.12.2011, 20:04:39
Indeksit löytyy väliltä 205-219, solveria koittaessa herjaa, että "no solution" (fileopencamera moodi). Sama homma juuri otetuilla 5-10s jpg&tiff kuvilla ja vanhoilla pitemmän valotuksen kuvissa. Kuvat siis 400d+200mm.
Pistin lataukseen vielä 204-indeksit, josko noista olisi apua?

Tuleeko no solution välittömästi vai yrittääkö se ensin käydä näkyvästi läpi joitakin indeksejä? Mitä tapahtuu jos käynnistät cygwin-komentorivin ja komennat "solve-field /usr/share/astrometry/examples/apod4.jpg" ilman lainausmerkkejä? Jos tulee jokin paririvinen virheilmoitus jossa lukee "fatal error", niin cygwin-asennus vaatii rebase-komennon ajamisen joka ei ole vaikeaa mutta jossa pitää huomioida pari juttua. Katsotaan jos löydän ohjeet, kerropa sillä välin käykö noin vai onko vika jossain muualla.

Lisäksi, vielä varmuuden vuoksi:
- asensitko 0.2.4rc2 -version vai 0.2.2:n johon etusivulla linkattiin taannoin suoraan?
- onko solver-alueen asetustaulukossa backend-asetuksena "/etc/astrometry/backend.cfg" ?
- asensitko Cygwinin jonnekin muualle kuin C:\cygwin ja osoittaako solver-asetustaulukon bash-rivi oikeaan paikkaan?

laari

Kyllä se jonkun aikaa 2-15s jotain tekee ja päätyy tuohon no solutioniin.

Cygwinin terminaalissa tuo  antamasi testi-komento heittää 30-rivisen errorin :)
Olisikohan tässä tärkeimmät tiedot siitä:

$ solve-field /usr/share/astrometry/examples/apod4.jpg
Reading input file 1 of 1: "/usr/share/astrometry/examples/apod4.jpg"...
0 [main] python 5388 E:\Ohjelmat\astro\cygwin\bin\python.exe: *** fatal error - unable to remap \\?\E:\Ohjelmat\astro\cygwin\lib\python2.6\lib-dynload\_functools.dll to same address as parent: 0x3E0000 != 0x3F0000


Ja tosiaan versio on uusin, 0.2.4rc2
Solverin backend asetus oli "/usr/share/astrometry/etc/backend.cfg". Tuollaista hakemistoa ollut olemassakaan, eli tuokin taisi olla väärä. Vaihdoin ehdottamaasi, ja vielä koitin samaa täydellisellä path:lla, mutta ei vaikutusta.
Asensin cygwinin tosiaan eri paikkaan kuin defaulttina. Vaihdoin "cygwin shell" tiedot oikeiksi, mutta eipä tuollakaan ollut vaikutusta.

Tulipa vain sellainen mieleen, että olen tässä muutaman kerran jo asentanut ja uninstalloinut tortillan tuosta 0.2.4rc2-paketista ja muistaakseni vielä eri asemille/kansioihin. Olisko tuolla vaikutusta?
Ja nämä koska unohdin sen yhden ohjeissa mainitun urlin lisäämisen asennusvaiheessa & random säätö.
Juha Peräsaari

Astrobin

Ioptron Cube-A
Nikon D5300

Jupiter 37A 135mm f3.5
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
iOptron 1200mm / 90mm MC

Lauri Kangas

Joo, eli tuossa on kyseessä nimenomaan se rebase-säätö eli hyviä uutisia koska se on helppo korjata. Kunhan vaan ehdin etsiä ne ohjeet, palataan asiaan illan aikana.

Lainaus käyttäjältä: laari - 14.12.2011, 21:07:15
Tulipa vain sellainen mieleen, että olen tässä muutaman kerran jo asentanut ja uninstalloinut tortillan tuosta 0.2.4rc2-paketista ja muistaakseni vielä eri asemille/kansioihin. Olisko tuolla vaikutusta?
Ja nämä koska unohdin sen yhden ohjeissa mainitun urlin lisäämisen asennusvaiheessa & random säätö.

Itsekin olen asennellut tuota eestaas oikein urakalla ja nimenomaan siitä se johtuu. Myös ainakin yhdellä toisella käyttäjällä oli tuossa samoja ongelmia samasta syystä. Jos tämä on kovin yleistä niin pitääpä rustata kattavat ohjeet sen korjaamiseksi osaksi käyttöohjetta.

Lainaus käyttäjältä: laari - 14.12.2011, 21:07:15
Solverin backend asetus oli "/usr/share/astrometry/etc/backend.cfg". Tuollaista hakemistoa ollut olemassakaan, eli tuokin taisi olla väärä. Vaihdoin ehdottamaasi, ja vielä koitin samaa täydellisellä path:lla, mutta ei vaikutusta.

Mystistä. Täytynee tarkistaa että tuo polku menee oikein puhtaassa asennuksessa, versioita uusiessa noita ei aina huomaa, kun jää vanhan version asetukset päälle automaattisesti. Oikea on kuitenkin /etc/astrometry/backend.cfg

Lauri Kangas

Löytyikin helposti. Ohjeet ovat tässä: http://cygwin.wikia.com/wiki/Rebaseall

Eli pähkinänkuoressa
1) sammuta kaikki cygwin-komentorivit, tortilla sekä cygwin-servicet (jos et tiedä mitä servicet on, niitä ei varmaan ole myöskään käynnissä)
2) mene windowsin komentoriville (start -> run -> cmd.exe)
3) anna nuo linkissä harmaalla pohjalla näkyvät neljä komentoa (ja osannet ottaa huomioon tuon oikean osoitteen cygwin-kansiolle C:\cygwin sijaan)

Tämän jälkeen ruudulla pitäisi vilistä älytön määrä tekstiä jonka jälkeen solverin pitäisi toimia. Kannattaa testata solve-field -komennolla ennen tortillan käyttämistä.

laari

Ok, ohjeiden jälkeen tuo testi-solve toimii.
Ja tortillasassakin toimii.

Miksikähän tuossa yhdessäkohtaa oli oletuksena tuo "/usr/share/astrometry/etc/backend.cfg" polku? Vai onko tuo tullut sitten jotenkin sössimällä noita install/reinstall?
Juha Peräsaari

Astrobin

Ioptron Cube-A
Nikon D5300

Jupiter 37A 135mm f3.5
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
iOptron 1200mm / 90mm MC

mickut

Lainaus käyttäjältä: laari - 14.12.2011, 22:15:06
Miksikähän tuossa yhdessäkohtaa oli oletuksena tuo "/usr/share/astrometry/etc/backend.cfg" polku? Vai onko tuo tullut sitten jotenkin sössimällä noita install/reinstall?

Windows ei poista uninstalloidessa oletuksena konfiguraatiotiedostoja, joten vanhan asennuksen tiedot säilyvät. Tämä on varsin toivottavaa normaalissa asennuksen päivityksessä, joskin kokonaan poistettaessa nuokin pitäisi saada heitettyä mäkeen.

Siihen on syynsä miksi vielä ollaan kaukana 0.3 versiosta, puhumattakaan 1.0:sta.

-Antti

vesa k

Hei

Lainaus Laurilta: - Luulen edelleen että vaatimus noiden indeksien pyytämiselle karkottaa kiinnostuneita käyttäjiä. Sähköpostin lähettäminen noille on pikkujuttu, mutta harkitsemme myös että generoisimme USNO-luettelosta itse indeksit jaettavaksi eteenpäin omilla ehdoillamme (= täysin vapaasti). Generointi on laskennallisesti raskasta ja saattaa viedä viikon verran, mutta ei se mitään. Jos löydämme jonkun hyvän paikan jossa jakaa muutaman gigan tiedostoja eteenpäin, niin tutkitaan asiaa.

Kysymys: Oletteko katsoneet, miten Astrometrica-ohjelma käyttää USNO tietoja ?
On hyvin nopeaa ja vaivatonta.

t vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein